Blog

Gofrownica – jaką wybrać?

Gofrownica – jaką wybrać?

20-05-2020
Smak gofrów wielu osobom kojarzy się z wakacjami nad morzem czy w górach. Jednak tym deserem można cieszyć się wszędzie i codziennie – wystarczy żeliwna lub teflonowa gofrownica elektryczna, na której można przygotowywać ulubiony przysmak w różnych kształtach, również jako...
Piece do pizzy - czym kierować się podczas zakupu?

Piece do pizzy - czym kierować się podczas zakupu?

20-05-2020
Aromatyczna, ciepła i chrupiąca pizza to jedno z najbardziej charakterystycznych dań znanych na całym świecie. Co więcej, smakuje praktycznie każdemu, ponieważ można podawać ją z wieloma dodatkami - zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Aby przyrządzić najlepszej jakości placek,...
Obowiązkowe środki do dezynfekcji w czasie pandemii koronawirusa

Obowiązkowe środki do dezynfekcji w czasie pandemii koronawirusa

20-05-2020
Pandemia koronawirusa w Polsce trwa od marca 2020 roku. Od tego czasu wciąż jest duże zapotrzebowanie na produkty ochrony osobistej. Najczęściej kupowane są płyny do dezynfekcji rąk, maseczki i rękawiczki. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj wszystkie obowiązkowe środki bezpieczeństwa...
Wyciskarka do owoców i warzyw - dlaczego warto ją mieć?

Wyciskarka do owoców i warzyw - dlaczego warto ją mieć?

18-05-2020
W letnie dni nie ma chyba niczego bardziej orzeźwiającego niż szklanka świeżo wyciskanego soku z cytrusów. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które pomagają w przygotowaniu pełnego witamin napoju. Dlaczego warto zaopatrzyć się w wyciskarkę wolnoobrotową? Na jakiej zasadzie...
Obieraczka do ziemniaków

Obieraczka do ziemniaków

11-05-2020
W branży gastronomicznej liczy się nie tylko smak potraw, ale także ich wygląd. Jednymi z warzyw, które powinny idealnie prezentować się na talerzu, są ziemniaki. Te perfekcyjnie okrągłe smakują znacznie lepiej. W związku z tym większość restauracji decyduje się na zakup...
Dezynfekcja dla gastronomii w czasie koronawirusa

Dezynfekcja dla gastronomii w czasie koronawirusa

08-05-2020
Nieoczekiwana sytuacja związana z rozprzestrzenieniem się COVID-19 na całym świecie uderzyła w wiele stref naszego życia. Wyjątkowo boleśnie odczuli to właściciele lokali gastronomicznych oraz przedsiębiorcy z branży hotelarskiej i podróżniczej. Koronawirus w Polsce spowodował...
Naleśnikarki - niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym

Naleśnikarki - niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym

05-05-2020
Chociaż naleśniki przyrządza się w większości polskich domów, to jedynie profesjonalny sprzęt do gastronomii jest w stanie przygotować odpowiednią liczbę placków w krótkim czasie. Usprawnia to cały proces smażenia. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów naleśnikarek. Które z...
Koronawirus w Polsce - zasady funkcjonowania barów i restauracji

Koronawirus w Polsce - zasady funkcjonowania barów i restauracji

01-05-2020
Działalność barów i restauracji może zostać przywrócona dopiero w trzecim etapie odmrażania gospodarki (18 maja). Będzie to jednak funkcjonowanie w zupełnie innych, nowych realiach, w których istotne będzie przestrzeganie wielu obostrzeń. Zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii...
Sezon letni - wyposażenie gastronomiczne dla barów

Sezon letni - wyposażenie gastronomiczne dla barów

25-04-2020
W sezonie letnim klienci znacznie częściej odwiedzają lokalne gastronomiczne, w szczególności te, które zlokalizowane są w atrakcyjnej okolicy. Nie da się ukryć, że wówczas profil usług znacznie się zmienia, a do menu dopisuje się więcej dań, które gaszą pragnienie i chłodzą...
Nie tylko żele i maseczki - akcesoria higieniczne i dezynfekujące dla restauracji i punktów usługowych

Nie tylko żele i maseczki - akcesoria higieniczne i dezynfekujące dla restauracji i punktów usługowych

20-04-2020
Zachowanie odpowiedniej higieny w restauracjach i punktach gastronomicznych jest niezwykle ważne nie tylko w czasie pandemii koronawirusa, ale w każdym okresie. Tylko w czystym lokalu można spożyć bezpieczny i zdrowy posiłek. Dezynfekcja rąk jest podstawą, jednak niejedynym sposobem...
Maszyna do lodów - jak wybrać najlepszą?

Maszyna do lodów - jak wybrać najlepszą?

15-04-2020
Trudno jest nam wyobrazić sobie lato i wakacje bez pysznych lodów. Lokale gastronomiczne i cukiernie od lat prześcigają się w pomysłach na nowe smaki i kształty tego deseru. Każdy klient ma swoje ulubione propozycje. Jeden lubi nisko kaloryczne sorbety, a drugi z kolei nie pogardzi lodami...
Sokowirówka - czemu musisz ją mieć?

Sokowirówka - czemu musisz ją mieć?

02-04-2020
Świeżo wyciskane soki to jedne z najzdrowszych dodatków do codziennego jadłospisu. Poleca się ich spożywanie, ponieważ są pełne składników korzystnie wpływających na zdrowie. Żeby uzyskać taki odżywczy koktajl, można sięgnąć po różne urządzenia: sokowirówkę czy...
Śniadaniownia - pomysł na biznes, który nakarmi zabieganych

Śniadaniownia - pomysł na biznes, który nakarmi zabieganych

12-02-2020
Wybór branży gastronomicznej na prowadzenie biznesu może być trafionym pomysłem. Specyfiką tej dziedziny jest szeroki wybór możliwości, począwszy od klasycznych barów i restauracji, przez kawiarnie i cukiernie po lokale wyspecjalizowane np. w serwowaniu soków czy kanapek. Do...
Ranking urządzeń chłodniczych - najlepsze witryny i szafy chłodnicze

Ranking urządzeń chłodniczych - najlepsze witryny i szafy chłodnicze

13-12-2019
Urządzenia chłodnicze stanowią ważną część wyposażenia każdej firmy o profilu gastronomicznym. Ich podstawowym zadaniem jest zapewnienie odpowiednich, niskotemperaturowych warunków do przechowywania żywności, która jest podatna na psucie się. Ponieważ pełnią one jeszcze inne...
Jak otworzyć food trucka?

Jak otworzyć food trucka?

18-11-2019
Stany Zjednoczone to kraj uniwersalnych pomysłów. To właśnie tam zaadaptowano steki hamburskie, przekształcając je w popularne obecnie hamburgery. Zarówno one, jak i hot-dogi do dziś cieszą się powodzeniem, jako szybkie i sycące potrawy, które można zjeść nawet na ulicy. 
Carving - Jak zrobić dekoracje potraw z warzyw i owoców?

Carving - Jak zrobić dekoracje potraw z warzyw i owoców?

28-10-2019
Dekorowanie stołów okolicznościowych jest praktykowane od stuleci. Nie tylko tworzy uroczystą i wytworną atmosferę posiłku. Wpływa też na degustację potraw, które w pięknym otoczeniu smakują lepiej i bardziej wykwintnie.
Jak otworzyć kawiarnię?

Jak otworzyć kawiarnię?

18-09-2019
Własna kawiarnia to marzenie, na którego realizację decyduje się coraz więcej osób. Zanim jednak staniemy się właścicielką lub właścicielem kawiarni - musimy przejść dość długą ścieżkę. Jak zaplanować otwarcie kawiarni krok po kroku? Sprawdź!
Jak otworzyć małą gastronomię krok po kroku?

Jak otworzyć małą gastronomię krok po kroku?

30-08-2019
Lokale z kategorii "mała gastronomia" cieszą się rosnącą popularnością. Burgery, frytki czy wymyślne słodkie przekąski sprzedawane z food trucków lub w niewielkich, klimatycznych knajpkach smakują rewelacyjnie, a jedzenie pod chmurką bądź w przytulnych wnętrzach niewielkich...
Marki sprzętu gastronomicznego, w które warto zainwestować

Marki sprzętu gastronomicznego, w które warto zainwestować

19-06-2019
Rozpoczynanie działalności w branży gastronomicznej wiąże się z koniecznością wyboru wyposażenia. Poznaj najlepsze marki.
Soki z sokowirówki - porady i przepisy

Soki z sokowirówki - porady i przepisy

30-05-2019
Najsmaczniejsze, najzdrowsze i nierzadko tańsze soki można skomponować oraz wykonać samodzielnie w domu - dowiedz się jak to zrobić!
Jak działa kostkarka do lodu?

Jak działa kostkarka do lodu?

14-05-2019
Kostkarka do lodu to niezastąpiony element wyposażenia każdego baru. Sprawdź jak działa i dlaczego warto mieć kostkarkę do lodu.
Zmywarka do gastronomii - jaką wybrać?

Zmywarka do gastronomii - jaką wybrać?

28-03-2019
W tym artykule odpowiemy na pytanie jak wybrać idealną zmywarkę gastronomiczną
Kuchnia do gastronomii: gazowa czy elektryczna?

Kuchnia do gastronomii: gazowa czy elektryczna?

11-03-2019
Sprawdź jak wybrać kuchnię do Twojej gastronomii!
Jak działa bemar gastronomiczny?

Jak działa bemar gastronomiczny?

11-03-2019
U nas dowiesz się wszystkiego o bemarach gastronomicznych - zapraszamy do lektury.