Maszyna do lodów tajskich - jak wybrać najlepszą?

15-04-2020

Trudno jest nam wyobrazić sobie lato i wakacje bez pysznych lodów. Lokale gastronomiczne i cukiernie od lat prześcigają się w pomysłach na nowe smaki i kształty tego deseru. Każdy klient ma swoje ulubione propozycje. Jeden lubi nisko kaloryczne sorbety, a drugi z kolei nie pogardzi lodami z dużą ilością dodatków, w tym posypek, orzechów i słodkich pianek. Zimne desery są uwielbiane przede wszystkim przez dzieci, które mają do wyboru dziesiątki smaków, często nawiązujących nazwą do ich ulubionych bohaterów z bajek. W związku z tym zakup dobrej jakości maszyny do lodów jest inwestycją na długie lata, która z pewnością bardzo szybko się zwróci. Zanim jednak zdecydujesz się na określony sprzęt, warto przyjrzeć się bliżej temu, co oferuje rynek. A wybór jest bardzo duży. Na co szczególnie zwrócić uwagę? Jakie parametry są kluczowe? Jeśli jesteś ciekawy - czytaj dalej!

Jak działa maszyna do lodów?

Sposób działania tej maszyny uzależniony jest od jej rodzaju. Inaczej wygląda bowiem produkcja lodów tajskich, a odmiennie włoskich. W przypadku tych pierwszych, ich baza (mleko i śmietana) jest utrzymywana w stałej, niskiej temperaturze dzięki specjalnym, płaskim powierzchniom chłodniczym. Podstawa deseru mieszana jest z dowolnym dodatkiem za pomocą dedykowanych łopatek, po czym rozciąga się całość na gładką masę na płycie i wykonuje z niej niewielkich rozmiarów ruloniki, które umieszcza się w kubeczku. Na wierzch można dodać sos czekoladowy lub inne drobne smakołyki.

Maszyna do lodów włoskich działa nieco inaczej. Deser powstaje przez połączenie baz lodowych i specjalnych mieszanek umieszczonych w dwóch, oddzielnych komorach. Pod wpływem niskich temperatur konsystencja płynna składników zmienia się w półstałą. Za pomocą dźwigni operator uruchamia maszynę do robienia lodów, a specjalny ślimak obracając się, miesza produkt, nadając mu odpowiednią konsystencję. W zależności od nasadki można uzyskać również tzw. świderki. Najczęściej o smaku śmietankowym, czekoladowym lub mieszanym. Taki rodzaj deseru jest szczególnie popularny na nadmorskich deptakach i kojarzy się z beztroską letnich dni. 

Na co zwrócić uwagę kupując maszynę do lodów? 

Stając przed trudnym wyborem zakupu dobrej jakości maszyny do robienia lodów, warto kierować się określonymi wytycznymi. Najważniejsze parametry i elementy, na które należy zwrócić uwagę to:

    • mieszadło - szczególnie istotna jest jakość jego wykonania. To od niego zależy właściwa konsystencja lodów. Należy kierować się wielkością otworów w skrzydłach. Te mniejsze lepiej sprawdzą się w przypadku deserów jogurtowych i owocowych, a te większe polecane są przede wszystkim do tych z dodatkami,
    • moc - im jest ona większa, tym lepiej. Istnieją różnice między maszynami, które chłodzone są wodą, a tymi wyposażonymi we własny kompresor. Duża moc to wydajniejsze chłodzenie i  solidniejsze rozbijanie grudek,
    • zespół norm HACCP - dzięki niemu użytkownik ma pewność najwyżej jakości i bezpieczeństwa użytkowania,
    • czujniki monitorujące poziom masy,
    • tryby pasteryzacji,
    • wartość temperatury,
    • pojemność misy - w zależności od potrzeb, można wybrać mniejsze lub większe objętości. Jednakże warto pamiętać o tym, iż maszyna do lodów włoskich pracuje najwydajniej wtedy, gdy misa wypełniona jest masą w całości,
    • jakość tworzywa - najlepiej jest, gdy materiałem, z którego zrobiona jest maszyna do lodów, jest stal nierdzewna. Przekłada się to głównie na żywotność urządzenia i zmniejsza ryzyko pęknięcia obudowy. Chroni to także przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych (np. atmosferycznych), szczególnie gdy lokal znajduje się w przestrzeni otwartej. Ważne jest także wykonanie takich elementów jak cylindry, pojemniki na masę oraz świdry,
    • wielkość maszyny - uzależnione jest to od powierzchni lokalu lub pomieszczenia, w którym planuje się ją umieścić. Warto jest pamiętać o pewnym kompromisie pomiędzy rozmiarami, funkcjonalnością a wygodą,
    • łatwość do utrzymania w czystości - dobrze jest, gdy niektóre elementy maszyny można myć w zmywarce, bez obaw o utratę jakości tworzywa. 

Jak widać, zakup sprzętu do robienia lodów jest pewnym wyzwaniem, jednak im rzetelniej przygotujesz się do takiego wydatku, tym większa szansa na pełne zadowolenie i bezawaryjne działanie przez wiele lat. Co prawda, największe zyski ze sprzedaży lodów odnotowuje się w sezonach wiosennym i letnim, jednak wielu klientów cieszy się z ich smaku również jesienią i zimą. Podsumowując, każda pora jest dobra na smacznego loda włoskiego, tajskiego lub świderka. 

Ile kosztuje maszyna do lodów?

Dokładna cena maszyny do lodów tajskich czy włoskich uzależniona jest od wielu czynników, w tym marki, wielkości i stopnia zaawansowania technologicznego. Koszt tych najbardziej profesjonalnych propozycji może oscylować w granicy 80 000 złotych, jednak na rynku dostępne są także tańsze modele, które z powodzeniem sprawdzą się w każdych warunkach. Początkowo to duży wydatek, jednak z czasem okaże się świetną inwestycją. Lokale gastronomiczne dobrze zaopatrzyć również w  urządzenie do sorbetów i mrożonych jogurtów oraz sprzęt do napojów lodowych. Maszyna do lodów to także doskonały pomysłem dla osób prowadzącym mini bar lub food truck. Jeśli zależy Ci na szybkim rozwoju firmy i pozyskaniu większej liczby klientów, już dziś zdecyduj się na zakup sprzętu do robienia deserów lodowych. 

Proponowane produkty z kategorii:

Maszyna do lodów włoskich RQBJ188S 2x5,8l RESTO QUALITY TY
Maszyna do lodów włoskich RQBJ188S 2x5,8l RESTO QUALITY TY
netto: 5 999,92 zł
(brutto: 7 379,90 zł) * *
Maszyna do lodów włoskich RQ16E | 1 smak | 6l
Maszyna do lodów włoskich RQ16E | 1 smak | 6l
netto: 5 442,76 zł
(brutto: 6 694,60 zł) * *


ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego