Trudno jest nam wyobrazić sobie lato i wakacje bez pysznych lodów. Lokale gastronomiczne i cukiernie od lat prześcigają się w pomysłach na nowe smaki i kształty tego deseru. Każdy klient ma swoje ulubione propozycje. Jeden lubi nisko kaloryczne sorbety, a drugi z kolei nie pogardzi lodami z dużą ilością dodatków, w tym posypek, orzechów i słodkich pianek. Zimne desery są uwielbiane przede wszystkim przez dzieci, które mają do wyboru dziesiątki smaków, często nawiązujących nazwą do ich ulubionych bohaterów z bajek. W związku z tym zakup dobrej jakości maszyny do lodów jest inwestycją na długie lata, która z pewnością bardzo szybko się zwróci. Zanim jednak zdecydujesz się na określony sprzęt, warto przyjrzeć się bliżej temu, co oferuje rynek. A wybór jest bardzo duży. Na co szczególnie zwrócić uwagę? Jakie parametry są kluczowe? Jeśli jesteś ciekawy - czytaj dalej!
Sposób działania tej maszyny uzależniony jest od jej rodzaju. Inaczej wygląda bowiem produkcja lodów tajskich, a odmiennie włoskich. W przypadku tych pierwszych, ich baza (mleko i śmietana) jest utrzymywana w stałej, niskiej temperaturze dzięki specjalnym, płaskim powierzchniom chłodniczym. Podstawa deseru mieszana jest z dowolnym dodatkiem za pomocą dedykowanych łopatek, po czym rozciąga się całość na gładką masę na płycie i wykonuje z niej niewielkich rozmiarów ruloniki, które umieszcza się w kubeczku. Na wierzch można dodać sos czekoladowy lub inne drobne smakołyki.
Maszyna do lodów włoskich działa nieco inaczej. Deser powstaje przez połączenie baz lodowych i specjalnych mieszanek umieszczonych w dwóch, oddzielnych komorach. Pod wpływem niskich temperatur konsystencja płynna składników zmienia się w półstałą. Za pomocą dźwigni operator uruchamia maszynę do robienia lodów, a specjalny ślimak obracając się, miesza produkt, nadając mu odpowiednią konsystencję. W zależności od nasadki można uzyskać również tzw. świderki. Najczęściej o smaku śmietankowym, czekoladowym lub mieszanym. Taki rodzaj deseru jest szczególnie popularny na nadmorskich deptakach i kojarzy się z beztroską letnich dni.
Stając przed trudnym wyborem zakupu dobrej jakości maszyny do robienia lodów, warto kierować się określonymi wytycznymi. Najważniejsze parametry i elementy, na które należy zwrócić uwagę to:
Jak widać, zakup sprzętu do robienia lodów jest pewnym wyzwaniem, jednak im rzetelniej przygotujesz się do takiego wydatku, tym większa szansa na pełne zadowolenie i bezawaryjne działanie przez wiele lat. Co prawda, największe zyski ze sprzedaży lodów odnotowuje się w sezonach wiosennym i letnim, jednak wielu klientów cieszy się z ich smaku również jesienią i zimą. Podsumowując, każda pora jest dobra na smacznego loda włoskiego, tajskiego lub świderka.
Dokładna cena maszyny do lodów tajskich czy włoskich uzależniona jest od wielu czynników, w tym marki, wielkości i stopnia zaawansowania technologicznego. Koszt tych najbardziej profesjonalnych propozycji może oscylować w granicy 80 000 złotych, jednak na rynku dostępne są także tańsze modele, które z powodzeniem sprawdzą się w każdych warunkach. Początkowo to duży wydatek, jednak z czasem okaże się świetną inwestycją. Lokale gastronomiczne dobrze zaopatrzyć również w urządzenie do sorbetów i mrożonych jogurtów oraz sprzęt do napojów lodowych. Maszyna do lodów to także doskonały pomysłem dla osób prowadzącym mini bar lub food truck. Jeśli zależy Ci na szybkim rozwoju firmy i pozyskaniu większej liczby klientów, już dziś zdecyduj się na zakup sprzętu do robienia deserów lodowych.