Koronawirus w Polsce - zasady funkcjonowania barów i restauracji

01-05-2020

Działalność barów i restauracji może zostać przywrócona dopiero w trzecim etapie odmrażania gospodarki (18 maja). Będzie to jednak funkcjonowanie w zupełnie innych, nowych realiach, w których istotne będzie przestrzeganie wielu obostrzeń. Zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii koronawirusa w Polsce są wyzwaniem dla restauratorów i właścicieli punktów gastronomicznych. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Przeczytaj koniecznie nasz artykuł!

Profesjonalne środki dla gastronomii - gdzie je kupić?

Odkażanie restauracji w czasie pandemii powinno często się odbywać. Tak naprawdę dezynfekcja kuchni, narzędzi, które są niezbędne do przygotowywania posiłków, musi być przeprowadzana codziennie. Działania takie mają na celu podniesienie poziomu bezpieczeństwa i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się koronawirusa. Wiele punktów gastronomicznych wprowadziło opcję dowozu posiłków, aby nie zamykać lokalu.

Coraz częściej jednak w mediach pojawiają się informację o ponownym otwarciu restauracji i barów. W pierwszej kolejności będą mogły zrobić to lokale, które mają zewnętrzne ogródki. Istotne jest także przestrzeganie wszelkich restrykcji dotyczących higieny. Podstawowymi produktami, w które masowo zaopatrują się punkty usługowe, są profesjonalne płyny do dezynfekcji rąk. Odpowiednia higiena w czasie pandemii koronawirusa stała się codziennością. Na pewno nie ułatwia ona prowadzenia działalności, jednak bez niej byłoby to zupełnie niemożliwe.

Środki do dezynfekcji rąk i innego typu preparaty znajdują się w ofercie wielu firm. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się te, które dostępne są w katalogach produktów sklepów internetowych. To właśnie tam płyny do odkażania rąk na bazie alkoholu są w przystępnych cenach.

Dezynfekcja gastronomii jest działaniem wieloetapowym

Utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny w barach i restauracjach wymaga systematyczności. Regularna dezynfekcja pomieszczeń użytkowych oraz sprzętu jest niezwykle ważna. W tym celu stosowane są różne środki.

Płyn do sterylizacji powierzchni i nie tylko zazwyczaj składa się z alkoholu o wysokim stężeniu. Dzięki temu można szybko i skutecznie pozbyć się ewentualnych wirusów. Tym samym elementarnym środkiem jest preparat do wyjaławiania rąk na bazie alkoholu.

Każda sterylizacja lokalu gastronomicznego rozpoczyna się od czyszczenia wstępnego. Powinno postępować się według zasady „od ogółu do szczegółu”. Kolejnym etapem jest zastosowanie preparatu do dezynfekcji oraz wysuszenie danej powierzchni. Aktualne wytyczne obowiązujące podczas pandemii koronawirusa obejmują też samych pracowników. W ich przypadku istotna jest dezynfekcja rąk oraz noszenie maseczek i rękawiczek ochronnych.

Kiedy nastąpi otwarcie barów i restauracji?

Otwarcie lokali gastronomicznych nastąpi 18 maja 2020 roku.  Będzie to trzeci etap odmrażania gospodarki. W mediach pojawiają się informacje dotyczące szczegółów. W pierwszej kolejności będą mogły przyjmować klientów te restauracje, które mają zewnętrzne ogródki. Oczywiście zasady bezpieczeństwa w dobie pandemii koronawirusa będą musiały być bezwzględnie przestrzegane. Codzienne odkażanie baru, a także higiena pracy powinny być na najwyższym poziomie. Płyn do dezynfekcji np. o pojemności 5l z całą pewnością będzie w tym czasie podstawowym środkiem ochrony.

Proponowane produkty z kategorii:

Elegancka Stacja do dezynfekcji LUX
Elegancka Stacja do dezynfekcji LUX
netto: 1 899,00 zł
(brutto: 2 335,77 zł) * *
Bezdotykowa stacja do dezynfekcji rąk model T
Bezdotykowa stacja do dezynfekcji rąk model T
netto: 2 299,00 zł
(brutto: 2 827,77 zł) * *