Carving - Jak zrobić dekoracje potraw z warzyw i owoców?

28-10-2019

Dekorowanie stołów okolicznościowych jest praktykowane od stuleci. Nie tylko tworzy uroczystą i wytworną atmosferę posiłku. Wpływa też na degustację potraw, które w pięknym otoczeniu smakują lepiej i bardziej wykwintnie. W różnych okresach historycznych i kulturach do kreowania takich kompozycji przykładano ogromną wagę. Najpopularniejszym tworzywem były kwiaty oraz produkty spożywcze. To z nich narodziła się wyjątkowa dziedzina sztuki, jaką jest carving.

Dekoracje potraw z owoców, czyli sztuka carvingu

Carving pojawił się w Polsce kilkadziesiąt lat temu i chociaż u nas dopiero przeciera sobie ścieżki do popularności, jego historia sięga około 1000 lat wstecz. Narodziny sztuki rzeźbienia w arbuzach, melonach czy burakach miały miejsce we wschodniej i południowej Azji czyli tam, gdzie od zarania dziejów kształtowały się elementy kultury o wyjątkowych walorach estetycznych i niebywałej wprost precyzji wykonania.

Japońskie origami i bonsai w połączeniu z bogactwem i popularnością tajskich owoców stanowiły podstawę do narodzin niezwykłych naturalnych dekoracji. W Polsce również nie jest nowe zdobienie talerzy z potrawami. Przez czterdzieści lat drugiej połowy ubiegłego wieku kolorowe kwiaty z gotowanej marchewki czy buraka w otoczeniu liści sałaty, pietruszki lub pora urozmaicały proste i skromne potrawy. Obecnie dekoracje na talerzu z warzyw i owoców przyjmują nowy wymiar, a w eleganckich restauracjach standardem jest zatrudnianie specjalistów od carvingu.

Carving - arbuz

Źródło: Wikipedia.org

Tajemnice sztuki carvingu

Przeglądając zdjęcia czy filmy, które ukazują tworzenie dekoracji z warzyw i owoców wiele osób wyobraża sobie, że są one stosunkowo proste do wykonania. Jednak wystarczy raz spróbować, aby przekonać się, że nawet nacinanie ogórków w równe plastry nie należy do łatwych. Jak w każdej dziedzinie rzemiosła tak i tutaj są niezbędne systematyczne i długie ćwiczenie oraz odpowiednie narzędzia do carvingu. Nie oznacza to jednak, że początkujący nie mogą wykonywać atrakcyjnych dekoracji. Ważne jest zaczynanie od podstaw, systematyczny trening i cierpliwość szczególnie przy wycinaniu bardziej skomplikowanych wzorów. Zwolennicy dekorowania potraw owocami i warzywami mogą też nabyć umiejętności na jednym z wielu kursów, jakie organizują rozmaite placówki.

Kilka zasad carvingu dla początkujących

Zanim zaczniesz swoją przygodę z rzeźbieniem w owocach i warzywach warto poznać podstawowe zasady sztuki carvingu. Oto te najważniejsze.

  • Tworzenie dekoracji rozpocznij od dużych owoców i warzyw, które ułatwią ci wykonywanie równych i celowych nacięć. Najlepszym wyborem są dynie piżmowe, melony, arbuzy i papaje.
  • Do rzeźbienia wybieraj owoce mniej dojrzałe, gdyż mają zwarty i mniej soczysty miąższ.
  • Jeśli zależy ci na trwałych dekoracjach do rzeźbienia wybieraj buraki, rzepę, brukiew, kabaczki czy rzodkiew. Tworzenie w twardych warzywach wymaga jednak nieco większej wprawy.
  • Nie mocz warzyw korzeniowych w wodzie, gdyż twardnieją i są trudniejsze do nacinania.
  • Warzywa miękkie, takie jak pomidory, papryczka chilli czy cebula są zaliczane do trudnych, dlatego wymagają dużego doświadczenia w sztuce carvingu. Nie wybieraj ich na pierwszych etapie ćwiczeń.
  • Niektóre warzywa i owoce wymagają nawilżania podczas pracy, aby nie zmieniały koloru. Należą do nich buraki. Jabłka ochronisz przed ciemnieniem spryskując je wodą z sokiem cytrynowym.
  • Zadbaj o odpowiednie nożyki do carvingu, dzięki którym wytniesz nawet skomplikowane wzory.

Carving – profesjonalne narzędzia do rzeźbienia dekoracji

Rzeźbienie wyszukanych kompozycji – kwiatów, portretów, napisów i innych detali w owocach lub warzywach nie jest możliwe bez profesjonalnego sprzętu. Obowiązkowym wyposażeniem każdego początkującego twórcy jest zestaw noży do carvingu. Zależnie od poziomu umiejętności i stopnia zaawansowania tworzonych dekoracji powinny się w nim znaleźć narzędzia podstawowe oraz przeznaczone do formowania konkretnych produktów.

W sprzedaży można znaleźć narzędzia i noże do carvingu takie jak:

  • nóż do kulek, karbowany (pojedynczy),
  • nóż do kulek (podwójny),
  • nóż dekoracyjny do obierania cytrusów,
  • nóż kanałowy poziomy i pionowy,
  • wydrążacz do jabłek,
  • nóż dekoracyjny do masła, prosty, zakrzywiony,
  • nóż ząbkowany,
  • nóż kanałowy,
  • nożyk do pomidorów.

Zaawansowani mistrzowie techniki carvingu korzystają z większej liczby wyspecjalizowanych narzędzi, dlatego producenci przygotowują dla nich zestaw noży do carvingu złożony nawet z 80 elementów. Poza wymienionymi wcześniej narzędziami można w nich znaleźć noże do cięcia, obierania, noże w kształcie V, wycinarki, dłutka, noże okrągłe i wiele innych.
Wymienione nożyki do carvingu są dostępne w wielu wariantach wymiarowych.

Zobacz również: Akcesoria kuchenne

Dzięki temu mogą być dobierane do wielkości czy stopnia twardości rzeźbionego owocu lub warzywa. Rozmaite narzędzia pozwalają na tworzenie oryginalnych podcięć oraz wybieranie materiału przy rzeźbieniu napisów i wzorów. W profesjonalnej pracy przydają się też różne akcesoria, takie jak temperówki do owoców i warzyw, zestawy foremek o różnych kształtach, specjalne osełki, kulkownice, dekory i wiele innych.