Świeżo wyciskane soki to jedne z najzdrowszych dodatków do codziennego jadłospisu. Poleca się ich spożywanie, ponieważ są pełne składników korzystnie wpływających na zdrowie. Żeby uzyskać taki odżywczy koktajl, można sięgnąć po różne urządzenia: sokowirówkę czy wyciskarkę. Która z nich jest najlepsza? Co można wyciskać przy ich użyciu? Jaka jest cena tego wyposażenia i czy warto korzystać z niego w gastronomii? Odpowiedzi na te pytania udzielamy poniżej. Sprawdź!
Istnieje kilka istotnych powodów, dla których warto włączyć do diety świeżo wyciskany sok. Należą do nich:
Dzięki wysokiej mocy sokowirówka pozwala na wyciskanie soku z rozmaitych owoców, a także warzyw. Do najczęściej wybieranych należą:
Nie poleca się natomiast wyciskania soku z owoców i warzyw zawierających skrobię jak na przykład banany, dynia czy awokado. W ich przypadku należy sięgnąć po blender.
Oba urządzenia wyciskają sok z owoców i warzyw, jednak sposób, w jaki to robią, jest całkowicie inny. Przed zdecydowaniem się na dane wyposażenie, warto dokładnie zapoznać się z wadami i zaletami ich działania.
Poniżej zestawiliśmy wady i zalety sokowirówki, porównując ją z wyciskarką wolnoobrotową.
Plusy: |
Minusy: |
zdecydowanie szybsze i wydajniejsze działanie, co jest szczególnie istotne w gastronomii |
brak możliwości wyciskania soku z zieleniny czy owoców jagodowych |
uzyskany sok jest klarowny |
sok należy wypić tuż po przyrządzeniu |
możliwość wyciskania soku z twardych warzyw w dużych kawałkach bez potrzeby ich krojenia |
przygotowany napój zawiera mniej składników odżywczych niż ten z wyciskarki wolnoobrotowej |
zazwyczaj dostępna w niższej cenie |
|
A jak na tle sokowirówki wypada wyciskarka?
Plusy: |
Minusy: |
możliwość wyciskania soku również z warzyw liściastych |
konieczność krojenia twardych składników |
sok z wyciskarki wolnoobrotowej ma wyższą wartość odżywczą |
wyciskarka wolnoobrotowa zazwyczaj odznacza się wyższą ceną - ale nie jest to regułą |
napój można trzymać w lodówce nawet przez dobę |
|
Im wyższa moc tego urządzenia, tym większa jest jego wydajność. Najlepsza sokowirówka do gastronomii to taka, która pozwala uzyskać dużą ilość soku w krótkim czasie. Dzięki temu klienci nie muszą długo czekać. Wybór urządzenia zależy w znacznym stopniu od tego, co chce się wyciskać. Miękkie owoce można umieszczać już w sokowirówce o mocy 200 W. Do twardych warzyw korzeniowych należy stosować model, dla którego ta wartość wynosi co najmniej 300 W. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest urządzenie 600 W, wyróżniające się nie tylko wysoką skutecznością, ale również niewielkim stopniem nagrzewania. Do lokali gastronomicznych poleca się oczywiście specjalistyczne modele odznaczające się dużą mocą, wyposażone w dodatkowe funkcje jak na przykład automycie.
Po wyciśnięciu soku w urządzeniu pozostają resztki owoców i warzyw, które zazwyczaj szkoda jest wyrzucić. Na szczęście taką pulę można wykorzystać na kilka sposobów. Oto niektóre z nich:
Coraz więcej osób jest świadomych tego, jak dieta wpływa na zdrowie i samopoczucie. Klienci wykazują rosnące zainteresowanie dobroczynnymi napojami. Posiadanie sokowirówki czy wyciskarki wolnoobrotowej to najlepszy sposób na to, aby wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom. Dzięki temu dany lokal jest w stanie przyciągnąć większą liczbę gości. Takie urządzenie pozwala na urozmaicenie oferty i jednocześnie przynosi stałe zyski. Warto więc w nie zainwestować!