Śniadaniownia - pomysł na biznes, który nakarmi zabieganych

12-02-2020

Wybór branży gastronomicznej na prowadzenie biznesu może być trafionym pomysłem. Specyfiką tej dziedziny jest szeroki wybór możliwości, począwszy od klasycznych barów i restauracji, przez kawiarnie i cukiernie po lokale wyspecjalizowane np. w serwowaniu soków czy kanapek. Do zdobywających popularność należą śniadaniownie – obecnie jeszcze nowe na rynku, dlatego z dużą szansą na sukces.  

Dlaczego warto otworzyć śniadaniownię?

W polskiej tradycji kulinarnej przygotowywanie domowych posiłków zawsze zajmowało ważne miejsce. W zwyczaju wielu rodzin wciąż jeszcze jest wspólne zjadanie śniadań, najczęściej złożonych z jajecznicy, kakao, kawy czy zup mlecznych. Pojawianie się nowych form biznesu i związana w tym zmiana stylu życia sprawiły, że coraz więcej takich osób nie ma czasu na poranne gotowanie, smażenie czy wypiekanie tostów.   

Zadowolenie się szybko przygotowaną kanapką z wczorajszego chleba nie tylko nie budzi apetytu, ale też zniechęca do jedzenia. Dlatego amatorzy spania do ostatniej chwili często rezygnują ze śniadań. Konsekwencją pustego żołądka są bóle głowy, nudności, osłabienie i brak koncentracji, a w ich następstwie – mniejsza odporność na stres. Z pomocą takim osobom mogą przychodzić wyspecjalizowane lokale, które serwują ciepłe chrupiące pieczywo z dodatkiem świeżych jajek, omlet z owocami czy też pyszne kanapki. 

Takim lokalem jest śniadaniownia. Pomysł na biznes tego rodzaju to nie tylko wejście w niszę, jaka jeszcze obecnie istnieje na rynku gastronomicznym. To również sposób na dostarczenie konsumentom tego, czego najbardziej potrzebują. Idąc za sloganem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, otwierając śniadaniownię stwarzasz okazję do zaspokojenia potrzeb organizmu, dostarczenia energii do pracy oraz pozytywnych doznań smakowych, przy jednoczesnym minimalnym nakładzie czasu konsumenta.   

Co serwować na śniadanie?

Chociaż gusta kulinarne każdego konsumenta są inne, z pewnością można wymienić kilka takich potraw, które są obowiązkowe i często spożywane na śniadanie. Podstawę zawsze stanowi dobra kawa, najlepiej, jeśli jest dostępna w wielu wariantach. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że dawka kofeiny nie każdemu służy. Znaczna część Polaków nie wyobraża sobie też pierwszego posiłku bez porcji mleka. Dlatego w menu powinny się znaleźć napoje sporządzone na jego bazie. Kawa zbożowa, kakao będą atrakcyjną alternatywą dla małej czarnej. Nie można również zapomnieć o witaminach. 

Najwygodniejszą do podania i najczęściej wybieraną bombą witaminową jest sok pomarańczowy. Można jednak wprowadzić do menu owoce w naturalnej formie, w tym grapefruity szczególnie lubiane przez osoby dbające o linię. Do standardowych potraw, jakie warto uwzględnić w śniadaniowym menu można zaliczyć:

  • jajka w różnej postaci – sadzone, gotowane, w formie jajecznicy,
  • omlety na słodko i wytrawnie, z warzywami wędliną i innymi dodatkami,
  • tosty i grzanki,
  • kanapki z rozmaitymi dodatkami, przygotowane na świeżym pieczywie,
  • kiełbaski i boczek z grilla,
  • twarogi i sery,
  • dodatki warzywne – rzodkiewki, pomidory, ogórki, sałata itp.,
  • wędliny i pasty do pieczywa.

Jeśli śniadaniownia ma serwować posiłki również w godzinach popołudniowych, warto wprowadzić do menu również potrawy lunchowe, w tym szeroki wybór kanapek, smoothie, przekąsek, sałatek w opakowaniach na wynos itp. Konieczne jest też zadbanie o różnorodność, dzięki której w lokalu będą jeść zarówno osoby o tradycyjnych gustach, jak i wegetarianie czy konsumenci na diecie niskokalorycznej.  

Niezbędne wyposażenie śniadaniowni

Planując otwarcie lokalu, który będzie serwował śniadania trzeba przede wszystkim przygotować odpowiedni biznes plan. Należy w nim uwzględnić nie tylko potrzeby rynku czy konkurencję, ale również zaplanować wyposażenie i obliczyć jego koszty. Urządzenia gastronomiczne wybrane do lokalu są uzależnione od tego, jakie menu będzie w nim serwowane. Z pewnością obowiązkowy będzie dobry ekspres do kawy, który pozwoli szybko przygotować wiele filiżanek aromatycznego napoju. Podstawowe elementy wyposażenia śniadaniowi to przede wszystkim:

  • ekspres kolbowy,
  • opiekacz, w którym można przygotowywać rozmaite tosty,
  • płyta grillowa, do niskotłuszczowego opiekania kiełbasek czy przygotowywania jajek,
  • piec konwekcyjno-parowy piekarniczy, niezbędny między innymi do wypieku własnego pieczywa lub odpiekania półproduktów,
  • sokowirówka, do przygotowywania świeżych soków owocowych i warzywnych,
  • gofrownica,
  • blender, niezbędny do mieszania koktajli.

Wymienione urządzenia nie wyczerpują jeszcze całej listy akcesoriów. Jeśli w menu znajdą się naleśniki lub herbata i kakao warto pomyśleć o wyspecjalizowanym sprzęcie do ich przygotowywania. W małych lokalach na początek przyda się naleśnikarka oraz warnik do wody z zaparzaczem. Blender czy sokowirówka sprawdzą się też przy serwowaniu napojów w późniejszych godzinach otwarcia lokalu, a piec konwekcyjno-parowy piekarniczy można wykorzystać do wypieku słodkiego pieczywa.  

Ile trzeba zainwestować?

Na podstawowe koszty prowadzenia śniadaniowni składają się:

  • wynajem pomieszczenia - 1000 zł/mc,
  • przystosowanie lokalu do potrzeb gastronomii - 5000 – 10 000 zł,
  • zakup wyposażenia – stół (1000 zł), warnik (500 zł) opiekacz (400 zł), naleśnikarka (500 zł), płyta grillowa (800 zł), sokowirówka (500 zł), krajalnica (1000 zł), ekspres kolbowy (5000 zł), piec konwekcyjno-parowy piekarniczy (1500 zł), blender (500 zł), sterylizator (500 zł) – około 12 300 zł,
  • zakup produktów – 500 zł,
  • marketing – 1000 zł,
  • używany samochód do zapewnienia dostaw – 7000-8000 zł.

Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty wynagrodzenia pracownika. Te są zróżnicowane, ponieważ zależą m.in. od formy zatrudnienia, czasu pracy itp. 

Sprawdź również: Jak otworzyć kawiarnię?

Wymagania dotyczące lokalu typu śniadaniownia

Serwowanie śniadać w stacjonarnym lokalu wymaga spełnienia kilku warunków. Konieczne są przede wszystkim:

  • niezależne wejście gospodarcze,
  • toaleta i szatnia dla personelu,
  • toaleta dla gości (przy 10 i więcej miejscach konsumenckich),
  • aneks do mycia zielonych warzyw (jeśli lokal serwuje sałatki),
  • wydzielona zmywalnia naczyń,
  • wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna,
  • odciąg miejscowy nad kuchnią, piecem, płytą grillową.

Ponadto pomieszczenia pracy stałej powinny być ulokowane na poziomie lub powyżej poziomu gruntu. Przy pracy powyżej 4 godzin dziennie powinny też zapewniać dostęp światła dziennego i mieć odpowiednią kubaturę. Jeśli któryś z wymogów nie może być spełniony jest konieczne wystąpienie o zezwolenie do SANEPID-u.  

Zobacz również: Jak otworzyć food trucka?

Jak wypromować biznes?

Lokal, który serwuje śniadania jest dedykowany określonej grupie konsumentów. Z jego oferty nie skorzystają seniorzy na emeryturze czy matki z małymi dziećmi. Dlatego na lokalizację warto wybrać sąsiedztwo dużych firm, banków, biurowców itp. Ważne jest zadbanie o dobre produkty i różnorodność menu. Chrupiąca sałata, świeże pieczywo czy wysokiej jakości wędlina zachęcą do powrotów w kolejnych dniach nawet, jeśli za kanapkę trzeba zapłacić trochę więcej.  

Istotne jest też podanie kanapek i ciepłych dań. Te na wynos najlepiej serwować w plastikowych, przezroczystych pojemnikach. W przyciągnięciu konsumentów pomoże też atmosfera – z codzienną prasą, dostępem do WiFi czy telewizją. Zachętą mogą też być miesięczne abonamenty czy jednodniowe promocje.



ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego
Ocena: 4.19
Na podstawie: 21 ocen