Piece do pizzy - czym kierować się podczas zakupu?

20-05-2020

Aromatyczna, ciepła i chrupiąca pizza to jedno z najbardziej charakterystycznych dań znanych na całym świecie. Co więcej, smakuje praktycznie każdemu, ponieważ można podawać ją z wieloma dodatkami - zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Aby przyrządzić najlepszej jakości placek, same składniki mogą nie być wystarczające. Konieczne jest także posiadanie pieca do pizzy. Czym kierować się podczas jego zakupu? Na jakie parametry należy zwrócić uwagę, aby przez długie lata cieszyć się funkcjonalnością sprzętu? Sprawdź!

Czemu potrzebujesz profesjonalnego pieca?

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny lub masz dużą kuchnię i marzy Ci się profesjonalne przygotowywanie tego najsłynniejszego dania świata, piec do pizzy to strzał w dziesiątkę. Placek ten smakuje zupełnie inaczej, gdy przyrządzany jest właśnie w nim. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieców, różniących się przede wszystkim sposobem zasilania i działania. Także wielkość powinna być jak najlepiej dopasowana do potrzeb - domowych lub restauracyjnych. Niestety nie ma uniwersalnych rozwiązań. Pewne jest natomiast, że posiadanie takiego sprzętu z pewnością wpłynie na większe zainteresowanie klientów. 

Jak wybrać piec do pizzy?

Pierwszą kwestią, którą powinien wziąć pod rozwagę przyszły właściciel włoskiego pieca do pizzy, jest rodzaj jego zasilania. Na rynku dostępnych jest bowiem wiele rozwiązań. Są piece opalane drewnem, elektryczne, a także gazowe. Najłatwiejsze w obsłudze, a zarazem zajmujące najmniej miejsca są te podłączane do źródła prądu. Za ich pomocą można w bardzo krótkim czasie upiec pyszną pizzę. Zapewniają one pełną powtarzalność wypieków, co oznacza, że stosując określone temperatury można mieć pewność uzyskania każdorazowo chrupiącego placka. Nie jest to możliwe w przypadku gazowego pieca do pizzy, w którym niezwykle ważna jest kaloryczność gazu, co decyduje o efekcie wypieku.

Niewielkich rozmiarów sprzęt może być także wykorzystany w warunkach domowych. Ciekawym, aczkolwiek najbardziej kosztownym rozwiązaniem jest zakup pieca opalanego drewnem. Wymaga on profesjonalnej instalacji, a przede wszystkim ogromnej powierzchni. 

Inną, lecz nie mniej ważną kwestią, jest rozmiar pieca. Pod uwagę warto wziąć przede wszystkim przestrzeń kuchni lub lokalu, w którym planujesz go umieścić. Należy przy tym pamiętać, że aby zapewnić bezpieczeństwo jego użytkowania, trzeba zamontować go w odległość minimum kilkudziesięciu centymetrów od ściany lub zabudowy kuchennej. Gwarantuje to właściwą wentylację sprzętu.

Kluczowa jest także liczba wypiekanych placków w tym samym czasie. Jeśli piec ma stanąć w pizzerii, gdzie wydawanych jest codziennie dziesiątki pizz, warto wybrać model taśmowy, inaczej przelotowy. Dzięki niemu proces pieczenia powtarzalny jest w sposób ciągły, co zapewnia oszczędność czasu. Dobrym pomysłem jest również zakup pieca dwupoziomowego, który gwarantuje wypiekanie minimum dwóch pizz w tym samym momencie. 

Przed zakupem powinno się zwrócić uwagę na obecność płyty szamotowej. To ogniotrwały element, który zapewnia równomierne wypiekanie, ponieważ dobrze akumuluje ciepło. Ważne, aby piec do pizzy był łatwy w obsłudze. Zaleca się, aby wybierać te modele, które umożliwiają podgląd wypieku (przez szybę) i wyposażone są w elementy podświetlające wszystkie funkcje. Przydatny może okazać się dodatkowy sprzęt, w tym m.in. podstawki pod piec.

Dobrej jakości elektryczny piec do pizzy zapewnia stosunkowo niski koszt pracy i łatwość utrzymania w czystości. Warto wspomnieć również o tym, że piece te są urządzeniami dość uniwersalnymi i można w nich przyrządzić także wiele innych dań i potraw. 

Ile kosztuje piec do pizzy?

Cena pieca do pizzy uzależniona jest od wielu czynników, w tym modelu, gabarytu i sposobu zasilania. Wersje mini można nabyć już za ok. 1000 złotych, a sprzęt przeznaczony do użytku profesjonalnego może być nawet kilka razy droższy. Jednakże warto podkreślić, iż jest to inwestycja na długie lata, która z pewnością zwróci się już po pierwszym sezonie stosowania. Większy wydatek jest także związany z oszczędnością w przyszłości. Dlaczego?

Jeśli decydujesz się na zakup produktu znanej i cenionej marki, zmniejszasz ryzyko awaryjności. Dla barów i restauracji nie ma chyba nic gorszego niż niespodziewana awaria, która z dnia na dzień powoduje ogromne straty w zyskach. Do tego dochodzą oczywiście wysokie koszty naprawy lub, w najgorszym wypadku, konieczność całkowitej wymiany pieca. 

Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się pizza?

Czas oraz dokładana temperatura opiekania pizzy zależy od wielu czynników, w tym rodzaju pieca. Standardowo zaleca się, aby placek piekł się w temperaturze wyższej niż 200 °C. Aby był zarumieniony i gotowy w ok. 5 minut, często wystawia się go na działanie nawet 400 °C (co ma miejsce w profesjonalnych pizzeriach). Taki efekt można osiągnąć przy użyciu pieca elektrycznego lub na drewno. Zakup dobrej jakości urządzenia do przyrządzania pizzy pozwoli Ci zwiększyć obroty Twojego lokalu. Nie zastanawiaj się dłużej i zdecyduj się na jego zamówienie już dziś!

Proponowane produkty z kategorii:

Piec do pizzy CT 200 BARTSCHER 2002020
Piec do pizzy CT 200 BARTSCHER 2002020
netto: 6 512,40 zł
(brutto: 8 010,25 zł) * *


ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego ocena wyposa�enia gastronomicznego