Patelnie elektryczne dla gastronomii - dlaczego warto w nie zainwestować?

20-11-2018

Patelnia gastronomiczna różni się od patelni używanej w domowej kuchni. To duże urządzenie zasilane prądem, które służy do smażenia i duszenia różnych potraw oraz produktów żywnościowych. Jest niezastąpione w kuchni, w której potrawy przygotowuje się szybko i w dużych ilościach, a kucharze wymagają profesjonalnych rozwiązań i niezawodnych akcesoriów kuchennych. Warto z niej korzystać, by usprawnić pracę w kuchni, zwiększyć zadowolenie pracowników oraz zapewnić klientom profesjonalną i szybką obsługę.

 Patelnia elektryczna 2

Cechy charakterystyczne patelni elektrycznej

Każda patelnia elektryczna składa się z elementów grzejnych, podgrzewających tzw. wannę smażalniczą, na której pod wpływem wysokiej temperatury przygotowane są potrawy. Ważnym elementem takiego urządzenia jest też pokrywa, regulator mocy oraz lampki, które sygnalizują zmiany temperatury zachodzące w urządzeniu podczas całego procesu smażenia i duszenia.

Patelnia gastronomiczna zwykle ma kształt prostokątny oraz wyposażona jest w lej i system przechylający, który odprowadza nadwyżkę tłuszczu. Niektóre patelnie mają nawet ponad 10 cm głębokości i mogą być wykorzystywane do smażenia w głębokim tłuszczu. Pokrywa, którą można zamknąć patelnię, została tak skonstruowana, by nie skraplała się na niej woda i nie spływała bezpośrednio do tłuszczu. To sprawia, że użytkowanie patelni gastronomicznej jest bardziej bezpieczne i wydajne, a potrawy w ten sposób przygotowywane są chrupkie i osiągają odpowiedni poziom wysmażenia.

Tłuszcz oraz płyny osadzające się na patelni można usunąć za pomocą dźwigni, która przechyla konstrukcję. Producenci patelni elektrycznych dbają o to, by sam system sterowania urządzeniem był prosty, a jednocześnie, by termostat umożliwiał ustawienie idealnej temperatury do smażenia. Profesjonalne patelnie elektryczne wykonane są ze stali nierdzewnej, mają różne wymiary, a umieszczenie płyty grzewczej na wysokości dopasowanej do wzrostu osoby obsługującej, ułatwia pracę przy smażeniu i czyszczeniu urządzenia.

Do czego służy patelnia elektryczna?

Patelnie elektryczne, w przeciwieństwie do tradycyjnych, mają bardzo szeroki zakres regulacji temperatury, zwykle od 50 do nawet 275 stopni Celsjusza. To pozwala kucharzowi na przygotowanie zdrowych, bardziej ekologicznych, ale też tańszych posiłków. Wielkość patelni umożliwia smażenie wielu potraw w jednym czasie, co niezbędne jest podczas przygotowania jedzenia dla dużej liczby gości. Patelnia elektryczna powinna znaleźć się na liście niezbędnych sprzętów podczas urządzania restauracji, baru, stołówki szkolnej. Warto zdawać sobie sprawę, że model patelni, jej wielkość oraz wydajność można indywidualnie dopasować do potrzeb lokalu, dlatego zarówno małe bary, jak i duże, hotelowe restauracje mogą czerpać korzyści z posiadania tego typu sprzętu.



Patelnia gastronomiczna

Warto zainwestować w patelnie elektryczne w gastronomii

Odpowiedni wybór oprzyrządowania do kuchni w restauracji czy w innego lokalu gastronomicznego ma ogromny wpływ na jego funkcjonowanie. Jeśli jest wydajny i funkcjonalny, z powodzeniem zastąpi typową patelnię na kuchenkę, która nie sprawdza się w intensywnej i profesjonalnej pracy kucharza. Patelnia gastronomiczna pozwala na smażenie, duszenie, grillowanie i gotowanie potraw oraz zapewnia możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury. Doświadczony kucharz może mieć pewność, że żaden składnik się nie przypali albo że nie poda klientowi niedosmażonego dania.

Patelnie gastronomiczne są przy tym niezwykle proste w obsłudze. Fakt, że pracują na zasilaniu elektrycznym, nie powinien zniechęcać oszczędnych właścicieli restauracji, ponieważ producenci dbają o to, by ich sprzęty były maksymalnie energooszczędne. Jednocześnie skraca się proces smażenia, a prąd jest znacznie bezpieczniejszy niż gaz. Patelnia długo utrzymuje ciepło, co także wpływa na ekonomiczność jej użytkowania.

Ceny patelni elektrycznych

Patelnia elektryczna to urządzenie Idealne do gastronomii. Jest stworzona ze stali nierdzewnej, przeznaczona do użytku profesjonalnego i pozwalająca na dokładne dobranie temperatury smażenia i równomiernie rozprowadzająca ciepło. Stopień skomplikowania i sposób wyprodukowania takiego wyposażenia do restauracji sprawia, że ceny urządzeń kształtują się na poziomie kilkunastu tysięcy złotych do ponad 20 tysięcy złotych. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą elektrycznych patelni, ponieważ przy tak intensywnych użytkowaniu kuchennego sprzętu, z jakim mają do czynienia właściciele barów, restauracji i stołówek, inwestowanie w urządzenia warto dokładnie rozważyć.

Sfinansowanie patelni od producenta, który nie ma dużego doświadczenia może okazać się zakupem nietrafionym. Wysoka wydajność, odporność na intensywne użytkowanie oraz bezpieczeństwo sprzętu kuchennego mają olbrzymie znaczenie dla pracowników kuchni oraz klientów lokalu. Korzystnym zakupem jest także ten, dokonany w sklepie internetowym. Ceny patelni bywają w takim przypadku niższe, a koszt dostarczenia urządzenia może być finansowany przez sklep. Istnieją też ciekawe sposoby finansowania zakupów, między innymi leasing na urządzenia do profesjonalnej kuchni.