Obowiązkowe środki do dezynfekcji w czasie pandemii koronawirusa

20-05-2020

Pandemia koronawirusa w Polsce trwa od marca 2020 roku. Od tego czasu wciąż jest duże zapotrzebowanie na produkty ochrony osobistej. Najczęściej kupowane są płyny do dezynfekcji rąk, maseczki i rękawiczki. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj wszystkie obowiązkowe środki bezpieczeństwa stosowane w tym czasie. Dowiedz się, jakie powinny być wykorzystywane w restauracjach, punktach usługowych, a jakie na prywatny użytek. Zapraszamy do lektury!

Płyn do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu - gdzie najkorzystniej go kupić?

Obecnie wiele sklepów, szczególnie tych internetowych ma w swojej ofercie środki do dezynfekcji. Ich cena jest coraz niższa. Najlepszym rozwiązaniem jest kupno preparatu o pojemności 5l. Można przelać go do mniejszych buteleczek i w ten sposób zabezpieczyć całą rodzinę. 

Według WHO preparaty do dezynfekcji dłoni na bazie alkoholu są obecnie jedynymi znanymi i przetestowany płynami do odkażania, które są skuteczne. Etanol zawarty w tych środkach ma działanie bakteriobójcze. Warto jednak zwrócić uwagę na skład wybranego preparatu dezynfekującego. Powinien zawierać on dodatkowo glicerynę, która pielęgnuje i nawilża skórę. Składnik ten może zostać zastąpiony innym, o podobnym działaniu.

Zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii koronawirusa

Jeszcze kilka miesięcy temu mało kto wyobrażał sobie, jak w krótkim czasie może zmienić się życie ludzi na całym świecie. Pandemia koronawirusa była zaskoczeniem, wstrząsnęła społeczeństwem i przerosła skalą dotychczasowe zagrożenia związane z terroryzmem, chorobami czy kataklizmami.

Aktualne zasady bezpieczeństwa w dobie pandemii dotyczą przede wszystkim dezynfekcji rąk, izolowania się czy noszenia maseczek ochronnych i rękawiczek. Coraz częściej pojawia się temat związany z odmrożeniem gospodarki. Dzięki temu wiele firm będzie mogło znów funkcjonować. Jednak koniecznie będzie rygorystyczne przestrzeganie zasad i obostrzeń.

Już teraz na rynek wprowadzane są profesjonalne środki dla gastronomii, ale także dla innych punktów usługowych. W pierwszej kolejności klientów będą mogły przyjmować restauracje, które mają zewnętrzne ogródki. Wiele z lokali zmieniło swoją ofertę po to, by móc funkcjonować w nowych realiach. Wprowadzono m.in. bezkontaktowe dostawy i płatności.

Czy jedzenie na dowóz w czasie pandemii koronawirusa jest bezpieczną opcją?

Dzięki temu, że duża część restauracji i barów wprowadziła opcję dowozu jedzenia, mogą nadal zarabiać. Nie rezygnując z posiłków w ulubionych lokalach, można wspierać lokalny biznes. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jest to bezpieczne. Niektóre punkty gastronomiczne przygotowały ciekawe rozwiązanie. Jedzenie dostarczane jest wprost pod drzwi. Kurier dzwoni i oddala się na stosowną odległość, czekając, aż odbiorca weźmie zamówienie. Między zamawiającym a dostawcą nie ma więc bezpośredniego kontaktu. Oczywiście same lokale również musiały w odpowiedni sposób dostosować się do aktualnych zasad.

Dezynfekcja kuchni odbywa się codziennie. Pracownicy przygotowujący posiłki pracują w rękawiczkach oraz maseczkach. Stosowany jest także specjalny płyn do dezynfekcji powierzchni i rąk. Jeśli masz wątpliwości co do zasad higieny, które zostały wprowadzone w danym lokalu, możesz tam po prostu zadzwonić i się o to dopytać.

Najbezpieczniej jest unikać kontaktu z dostawcą, płacić za dania online oraz myć ręce przed i po odpakowaniu posiłków. Istotne jest również to, że do tej pory nie udowodniono tego, iż wirusem można zarazić się poprzez jedzenie. Zamawianie ulubionych potraw z dowozem przy przestrzeganiu restrykcji jest tym samym bezpieczne.

Podsumowanie

Odpowiednia higiena jest dzisiaj hasłem, które nieustannie powtarzane jest w mediach. Kwestia ta dotyczy nie tylko lokali, barów czy punktów usługowych, ale każdej osoby. Istotne jest bowiem, by jak najbardziej ograniczyć ryzyko związane z rozprzestrzenianiem się wirusa. Częste mycie rąk, izolowanie społeczne, noszenie maseczek, rękawiczek oraz stosowanie płynów do dezynfekcji jest więc konieczne. Dzięki przestrzeganiu wytycznych wszyscy mamy wpływ na szybsze zakończenie trwającej pandemii.



ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego
Ocena: 4.22
Na podstawie: 24 ocen