Pandemia koronawirusa w Polsce trwa od marca 2020 roku. Od tego czasu wciąż jest duże zapotrzebowanie na produkty ochrony osobistej. Najczęściej kupowane są płyny do dezynfekcji rąk, maseczki i rękawiczki. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj wszystkie obowiązkowe środki bezpieczeństwa stosowane w tym czasie. Dowiedz się, jakie powinny być wykorzystywane w restauracjach, punktach usługowych, a jakie na prywatny użytek. Zapraszamy do lektury!
Obecnie wiele sklepów, szczególnie tych internetowych ma w swojej ofercie środki do dezynfekcji. Ich cena jest coraz niższa. Najlepszym rozwiązaniem jest kupno preparatu o pojemności 5l. Można przelać go do mniejszych buteleczek i w ten sposób zabezpieczyć całą rodzinę.
Według WHO preparaty do dezynfekcji dłoni na bazie alkoholu są obecnie jedynymi znanymi i przetestowany płynami do odkażania, które są skuteczne. Etanol zawarty w tych środkach ma działanie bakteriobójcze. Warto jednak zwrócić uwagę na skład wybranego preparatu dezynfekującego. Powinien zawierać on dodatkowo glicerynę, która pielęgnuje i nawilża skórę. Składnik ten może zostać zastąpiony innym, o podobnym działaniu.
Jeszcze kilka miesięcy temu mało kto wyobrażał sobie, jak w krótkim czasie może zmienić się życie ludzi na całym świecie. Pandemia koronawirusa była zaskoczeniem, wstrząsnęła społeczeństwem i przerosła skalą dotychczasowe zagrożenia związane z terroryzmem, chorobami czy kataklizmami.
Aktualne zasady bezpieczeństwa w dobie pandemii dotyczą przede wszystkim dezynfekcji rąk, izolowania się czy noszenia maseczek ochronnych i rękawiczek. Coraz częściej pojawia się temat związany z odmrożeniem gospodarki. Dzięki temu wiele firm będzie mogło znów funkcjonować. Jednak koniecznie będzie rygorystyczne przestrzeganie zasad i obostrzeń.
Już teraz na rynek wprowadzane są profesjonalne środki dla gastronomii, ale także dla innych punktów usługowych. W pierwszej kolejności klientów będą mogły przyjmować restauracje, które mają zewnętrzne ogródki. Wiele z lokali zmieniło swoją ofertę po to, by móc funkcjonować w nowych realiach. Wprowadzono m.in. bezkontaktowe dostawy i płatności.
Dzięki temu, że duża część restauracji i barów wprowadziła opcję dowozu jedzenia, mogą nadal zarabiać. Nie rezygnując z posiłków w ulubionych lokalach, można wspierać lokalny biznes. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jest to bezpieczne. Niektóre punkty gastronomiczne przygotowały ciekawe rozwiązanie. Jedzenie dostarczane jest wprost pod drzwi. Kurier dzwoni i oddala się na stosowną odległość, czekając, aż odbiorca weźmie zamówienie. Między zamawiającym a dostawcą nie ma więc bezpośredniego kontaktu. Oczywiście same lokale również musiały w odpowiedni sposób dostosować się do aktualnych zasad.
Dezynfekcja kuchni odbywa się codziennie. Pracownicy przygotowujący posiłki pracują w rękawiczkach oraz maseczkach. Stosowany jest także specjalny płyn do dezynfekcji powierzchni i rąk. Jeśli masz wątpliwości co do zasad higieny, które zostały wprowadzone w danym lokalu, możesz tam po prostu zadzwonić i się o to dopytać.
Najbezpieczniej jest unikać kontaktu z dostawcą, płacić za dania online oraz myć ręce przed i po odpakowaniu posiłków. Istotne jest również to, że do tej pory nie udowodniono tego, iż wirusem można zarazić się poprzez jedzenie. Zamawianie ulubionych potraw z dowozem przy przestrzeganiu restrykcji jest tym samym bezpieczne.
Odpowiednia higiena jest dzisiaj hasłem, które nieustannie powtarzane jest w mediach. Kwestia ta dotyczy nie tylko lokali, barów czy punktów usługowych, ale każdej osoby. Istotne jest bowiem, by jak najbardziej ograniczyć ryzyko związane z rozprzestrzenianiem się wirusa. Częste mycie rąk, izolowanie społeczne, noszenie maseczek, rękawiczek oraz stosowanie płynów do dezynfekcji jest więc konieczne. Dzięki przestrzeganiu wytycznych wszyscy mamy wpływ na szybsze zakończenie trwającej pandemii.