Nie tylko żele i maseczki - akcesoria higieniczne i dezynfekujące dla restauracji i punktów usługowych

20-04-2020

Zachowanie odpowiedniej higieny w restauracjach i punktach gastronomicznych jest niezwykle ważne nie tylko w czasie pandemii koronawirusa, ale w każdym okresie. Tylko w czystym lokalu można spożyć bezpieczny i zdrowy posiłek. Dezynfekcja rąk jest podstawą, jednak niejedynym sposobem przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wirusów. Jeśli zastanawiasz się, jakie akcesoria higieniczne oprócz maseczek i żeli dezynfekujących są niezbędne w lokalach gastronomicznych, przeczytaj koniecznie nasz artykuł!

Dezynfekcja restauracji - sposób na działanie lokali gastronomicznych w czasie pandemii?

Wprowadzony stan zagrożenia epidemicznego w Polsce wymusza na właścicielach restauracji i punktów gastronomicznych czy usługowych zamknięcie swoich działalności. Niektóre z tych miejsc starają się jednak dostosować do obowiązujących restrykcji i zasad, dzięki czemu mogą nadal pracować. Dotyczy to lokali, które postawiły na sprzedaż swoich produktów na wynos czy z dowozem pod wskazany adres. Dostawy jedzenia są bezpieczne, o ile restauracja zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest dezynfekcja kuchni oraz przestrzeganie zasad higieny przez pracowników.

Używanie środków do dezynfekcji rąk, maseczek i rękawiczek ma na celu przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się wirusa. Koronawirus w Polsce pomimo wcześniej znanej sytuacji na świecie był sporym zaskoczeniem, szczególnie dla właścicieli punktów usługowych. To właśnie oni najbardziej odczuli skutki wprowadzonych restrykcji. Najnowsze doniesienia wskazują na to, że już niedługo niektóre z tych obostrzeń zostaną złagodzone, tym samym lokale, które zostały zamknięte, będą mogły znów rozpocząć swoją działalność. Nowa rzeczywistość będzie jednak dużo bardziej wymagająca. Zasady bezpieczeństwa zapobiegające rozprzestrzenianiu się koronawirusa są ściśle określone, a działanie według nich jest podstawą stabilności.

Preparaty do dezynfekcji - na jakie warto postawić?

Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego - koronawirusem nie można zarazić się poprzez spożycie posiłków poddanych obróbce termicznej. Zamykanie punktów gastronomicznych ma zatem zapobiegać gromadzeniu się większej liczby osób na małej powierzchni. Wielu klientów zastanawia się więc, jak sytuacja się ma do zamawiania jedzenia z dowozem. Czy jest to bezpieczna opcja?

Ryzyko zarażenia się COVID-19 związane z zakupem posiłków na wynos uzależnione jest w dużej mierze od ewentualnego kontaktu z dostawcą. Restauracje wprowadzają wiele restrykcji w tym zakresie. Płyn do dezynfekcji rąk jest podstawowym preparatem stosowanym przez pracowników gastronomii, ale nie jedynym. W lokalach, w których przygotowywane są posiłki, znajdują się także środki do dezynfekcji powierzchni. Istotne jest również stosowanie maseczek i rękawiczek ochronnych.

Profesjonalne środki dla gastronomii można zakupić w wielu sklepach internetowych. Ich cena uzależniona jest przede wszystkim od pojemności danego płynu do dezynfekcji oraz stężenia alkoholu. Preparat do rąk np. 5l  jest najbardziej opłacalny w zakupie. W tym momencie znalezienie tych produktów jest łatwiejsze niż jeszcze kilka tygodni temu. Ze względu na szerszy dostęp oraz sporą konkurencję, cena za środki do dezynfekcji rąk jest coraz niższa.

Zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii koronawirusa

Jeśli chcesz zamówić jedzenie na wynos, możesz skontaktować się z dostawcą i dowiedzieć się wszystkiego na temat możliwych opcji dostawy. Wiele restauracji postawiło na bezkontaktowe formy doręczania. Kurier przywozi posiłki, zostawia je na wycieraczce i dzwoni do drzwi. Dzięki temu wyeliminowany jest sam moment bezpośredniego kontaktu z pracownikiem jadłodajni.

Lokale gastronomiczne wprowadziły wiele dodatkowych środków ochrony, by jedzenie było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne. Często przeprowadzana jest dezynfekcja całej restauracji. Tak samo odkażanie baru czy innych części kuchni. Właściciele punktów gastronomicznych postawili na płyny do sterylizacji rąk na bazie alkoholu. To właśnie one uznawane są przez ekspertów za skuteczne w walce z wirusami. W dobie koronawirusa dezynfekcja jest jednym z czynników, który pomaga zmniejszyć ryzyko zarażenia się COVID-19.

Podsumowanie

W restauracjach obecnie niezbędna jest odpowiednia higiena. Najczęściej stosowane są środki do dezynfekcji rąk i powierzchni na bazie alkoholu. Etanol skutecznie niszczy wirusy. Preparaty te są podstawowym wyposażeniem lokali gastronomicznych, jak i sklepów oraz innych punktów usługowych. Aktualne zasady wprowadzone w związku z pandemią koronawirusa powinny być dokładnie przestrzegane. Częsta dezynfekcja gastronomii jest jedną z nich.

Proponowane produkty z kategorii: