Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Ranking tosterów 2022

16-12-2021

Ciepły, lekko przyrumieniony i chrupiący tost jest idealny na śniadanie czy kolację. Żeby go przygotować, potrzebny jest dobry toster lub elektryczny opiekacz do kanapek. W naszym sklepie znajdziesz najróżniejsze modele, których funkcje przydadzą się zarówno w lokalu gastronomicznym, jak i w domu. Sprawdź ranking urządzeń! Dodatkowo podpowiadamy, jak wyczyścić sprzęt, aby cieszyć się nim jak najdłużej. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem. 

Jak wybrać dobry opiekacz do kanapek? 

Na naszej stronie internetowej dostępne są modele, które nadają się do przygotowywania kanapek w różnej formie. Dodatkowo produkty mają atrakcyjne ceny i umożliwiają przyrządzenie szybkich, tanich i pysznych przekąsek. Jeśli chętnie zajadasz się tostami na śniadanie, dobrym wyborem jest klasyczny toster, a dla miłośników sandwichów czy panini idealnie sprawdza się opiekacz elektryczny. Przed zakupem warto zastanowić się, jaka forma przygotowywania najbardziej Cię interesuje. Następnie zwróć uwagę na konkretne parametry, dzięki którym urządzenie będzie zarówno praktyczne, jak i trwałe. 

Jaki toster kupić? 

Najlepiej zacząć od oceny swoich potrzeb, a następnie znaleźć na Goga-gastro.pl model, który je spełnia i kupić go w korzystnej cenie. Jeśli planujesz serwować sporą liczbę tostów, warto zainwestować w większe urządzenie, np. produkt marki Stalgast, w którym przygotujesz aż 6 sztuk za jednym razem. Za mało? W takim wypadku sprawdź model przelotowy od Hendi. To świetna opcja do profesjonalnego lokalu podającego śniadania czy lunche! Jeśli dobrze zastanowisz się, jaki toster wybrać, żeby spełnić swoje oczekiwania, używanie go stanie się przyjemnością! 

Tostery i opiekacze – jakie parametry są ważne? 

Nawet najlepszy ranking opiekaczy gastronomicznych i tosterów nie wskaże konkretnego produktu, który warto kupić. Dlaczego? Bo musi on być dobrany do potrzeb użytkownika, a te są różne. Jeden model sprawdzi się w kawiarni, w której można zamówić tosty, a drugi idealnie nada się do lokalu serwującego zapiekanki i sandwiche. 

Wybierając urządzenie, trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Podstawowym parametrem jest moc, jaką ma konkretny produkt. Zagwarantuje to jego wydajność i praktyczność. Najkorzystniej zdecydować się na 1200 W lub więcej. Wtedy czas przygotowywania posiłku będzie krótki. Przydatna jest również możliwość regulacji temperatury, czasu pracy czy zmiany ustawienia półek wewnątrz. Dzięki temu da się dopasować działanie do przyrządzanej w danej chwili potrawy. Najlepiej, jeśli produkt można łatwo i szybko umyć. Sprzęt gastronomiczny musi być też wykonany z trwałych materiałów, w tym wypadku najczęściej jest to stal. Na powłokę z reguły stosuje się teflon lub ceramikę, co zapewnia dużą wytrzymałość na ciepło. 

Planując wyposażenie lokalu serwującego jedzenie, warto sprawdzić taki model jak opiekacz kwarcowy od marki Hendi, w którym da się również grillować potrawy. To bardzo ważne, żeby wybrać produkt, który ma więcej możliwości wykorzystania. 

Dlaczego warto zainwestować w dobry toster? 

Takie urządzenie pozwala na szybkie przygotowanie sycącego i taniego posiłku, który jest pyszną przekąską lub daniem głównym. Przydaje się podczas przyrządzania śniadania, kolacji, a nawet obiadu. To sprawia, że dobry toster sprawdzi się w każdym miejscu – w domu i lokalu gastronomicznym, np. w kawiarni. Dostępny w naszym sklepie internetowym model „Silverline” marki Bartscher pozwala na przygotowanie 4 kromek jednocześnie – to idealne rozwiązanie, jeśli do nakarmienia jest więcej osób. Wybrany produkt ma funkcje zarówno opiekania, jak i rozmrażania pieczywa, więc przyda się w awaryjnych sytuacjach. Dodatkowo obie połowy działają niezależnie od siebie i łatwo je wyczyścić. To sprawia, że szybko przygotujesz mniejszą lub większą porcję w zależności od potrzeb, bez marnowania nadmiaru energii. 

Wybierz idealny opiekacz do kanapek! 

Podobnie sprawa wygląda z dobrym opiekaczem. Również przyda się on  w najróżniejszych miejscach. Pozwala na przygotowywanie zarówno prostych, jak i bardziej urozmaiconych dań – dzięki niemu przyrządzisz między innymi pyszne włoskie panini, które można faszerować według uznania. Docenią to zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli szukasz w naszym rankingu urządzenia nadającego się do przygotowywania jedzenia w lokalu gastronomicznym,  zwróć uwagę na jednopoziomowy model TRS 20.2 marki Flamma. Jego zaletą jest szybki czas nagrzewania, a także niewielki rozmiar, więc z łatwością znajdziesz na niego miejsce. Da się w nim podgrzać kanapki, zapiekanki, a nawet ciasto!

Jak wyczyścić opiekacz elektryczny?

Wybierając konkretny model, warto wiedzieć też, jak umyć opiekacz, żeby zachować jego dobry stan na długo i uniknąć rozwoju bakterii. Jest to dość proste, ale koniecznie trzeba go czyścić po każdym użyciu. Najlepiej stosować do tego wodę, ewentualnie przeznaczony do tego typu urządzeń detergent w wypadku trudniejszych zabrudzeń. Dobrym rozwiązaniem jest też użycie oliwy z oliwek, która dodatkowo zaimpregnuje powierzchnię i pozostawi charakterystyczną, śliską warstwę. Dzięki niej jedzenie nie będzie przywierać do teflonowej czy ceramicznej powłoki. Żeby skutecznie wyczyścić produkt, korzystaj z delikatnych materiałów, jak mikrofibra, a zaschnięte resztki jedzenia usuwaj drewnianą albo silikonową łopatką. Pamiętaj, że sprzęt musi być odłączony od prądu i zimny.  

Toster i opiekacz do kanapek – wybierz swoje urządzenie w Gastro Masters! 

Jeśli wiesz już, jaki opiekacz do kanapek czy toster kupić i jak wybrać dopasowany do potrzeb produkt, sprawdź naszą ofertę na Goga-gastro.pl. Dostępne modele sprawdzą się zarówno w domu, jak i w lokalach gastronomicznych. W asortymencie znajdziesz urządzenia, w których przygotujesz posiłek dla wielu osób czy danie wyłącznie dla siebie. Po lekturze artykułu masz też świadomość, jak łatwo da się wyczyścić opiekacz elektryczny, żeby dłużej cieszyć się jego działaniem. Dlatego zapraszamy do odwiedzenia sklepu internetowego Gastro Masters! Masz pytania? Skontaktuj się z nami – podpowiemy, które rozwiązanie będzie najlepsze!



ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego
Ocena: 4.35
Na podstawie: 37 ocen