Jak wybrać nadziewarkę do kiełbas?

Kiełbasy to jeden z rarytasów polskiej kuchni, który wciąż cieszy się dużym powodzeniem, tym bardziej że ma tak różne warianty! Surowe dojrzewające, gotowane, pieczone, wędzone, drobiowe, wołowe, z mangalicy… Każdy miłośnik wędlin znajdzie odpowiednią dla siebie. Do przygotowania tych wyrobów jednak potrzebny jest odpowiedni sprzęt, w tym nadziewarka do kiełbas i kabanosów. Jak wybrać odpowiednie urządzenie dla siebie? Zapraszamy do przeczytania tego artykułu, gdzie bliżej przyglądamy się temu zagadnieniu!
Właściwe nadziewanie kiełbasy to podstawa!
Właściwe wymieszanie składników to jedna strona medalu. Druga – odpowiednie nabicie jelita. Tłuszcz, mięso, czosnek… wszystkie one muszą być równomiernie rozłożone, aby uniknąć luźnych fragmentów. Błąd w sztuce może skutkować także powstawaniem pęcherzyków powietrza w kiszce, co prowadzi np. do pękania osłonki lub nierównomiernego dojrzewania wędliny.
Jelito musi być też nabite tak, aby nie było zbyt luźne lub „przepakowane”. Dobrze wypełniona krakowska czy śląska ma piękny, równomierny przekrój z całą mozaiką składników, zachęcających do ugryzienia. Do uzyskania tego efektu trzeba nie tylko dobrego wymieszania farszu, ale i właściwego sprzętu. Odpowiednia maszynka do nabijania kiełbasy ułatwia prawidłowe wypełnienie kiszki, co przekłada się na ogólną jakość produktu, ale i bezpieczeństwo – „kieszenie powietrzne” bowiem mogą utrudniać dalszą obróbkę (wędzenie lub dojrzewanie) produktu i być miejscem rozwoju potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów.
Czym się kierować, wybierając nadziewarkę do kiełbasy?
Z tego powodu warto poświęcić więcej czasu na zapoznanie się z kryteriami dotyczącymi wyboru nadziewarki. Jaka maszynka będzie odpowiednia? Na co zwrócić uwagę? Podstawowe kwestie to m.in.:
- czy będziesz korzystał z niej w celach prywatnych, czy biznesowych,
- wybór między modelem pionowym lub poziomym,
- odpowiedni materiał wykonania urządzenia,
- konstrukcja nadziewarki.
Przyjrzyjmy się każdemu z tych punktów osobno.
Nabijarka do kiełbas – dla producentów lub do prywatnego użytku
W pierwszej kolejności warto się zastanowić, jakiego sprzętu będziesz w ogóle potrzebował. Czy ma być to szpryca do kiełbasy na prywatny użytek? Czy też dla restauracji lub producenta wędlin? Każdemu z tych segmentów bowiem oferuje się nieco inne nadziewarki.
Sprzęt dla amatora własnych wędlin może być jak najbardziej profesjonalny, ale o mniejszej wydajności niż dla firmy zawodowo produkującej i sprzedającej kiełbasy. Na własny użytek wystarczy ręczna nadziewarka o mniejszej pojemności farszu, np. 2-3 litrów.
Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej profesjonalnego – zdecydowanie powinieneś postawić na urządzenie o większej pojemności i wydajności. 7, 10, a nawet 15-litrowe nadziewarki to idealne rozwiązanie np. dla restauracji, ale i mniejszych producentów swojskich wędlin. Natomiast większe firmy, które potrzebują szybkiego, skutecznego i łatwego nabijania, mogą postawić na model hydrauliczny, wyposażony nawet w 30-litrowy zbiornik na farsz. Takie narzędzia gwarantują płynną i efektywną pracę.
Maszynka do nadziewania kiełbasy – pionowa czy pozioma?
Istnieją dwa główne typy sprzętu do nabijania kiełbas – pionowe i poziome. Który lepszy? Nie da się tego jednoznacznie rozstrzygnąć. Każdy ma swoje plusy i minusy. Pionowa na przykład zajmuje mniej przestrzeni na kuchennym blacie. Dodatkowo działa w niej siła grawitacji, ułatwiająca nadziewanie. Pozioma z kolei może być prostsza w obsłudze, gdyż ma bardziej intuicyjną konstrukcję. Wiele zależy więc od miejsca, jakim dysponujesz oraz osobistych preferencji.
Jaki materiał nadziewarki do kiełbas?
Wybierając takie urządzenie do prywatnego użytku lub profesjonalnej przetwórni – pamiętaj, że duże znaczenie ma materiał wykonania. To istotne zarówno dla trwałości nadziewarki, jak i bezpieczeństwa żywności, która dzięki niej powstaje. Główne elementy, jak zbiornik, tuleje etc. powinny być wykonane ze stali nierdzewnej – odpornej na korodowanie, ale i bezpiecznej dla produktów spożywczych. Uszczelnienia z kolei, np. przy tłoku, również muszą być wykonane z materiału neutralnego dla żywności.
Zwróć uwagę na konstrukcję nadziewarki
Dobra nadziewarka nie tylko „pcha” farsz. Poza tym skutecznie odprowadza powietrze (np. przez zaworek w tłoku), ale może też ułatwiać nabijanie. Właściwe przełożenia w mechanizmie znacznie odciążają pracę ręki, dzięki czemu cały proces staje się przyjemniejszy. Konstrukcja dodatkowo powinna być możliwie najprostsza, aby konserwacja narzędzia była łatwa i intuicyjna. Dodatkowo – obok konstrukcji, warto zwrócić uwagę także na to, czy maszynka do nadziewania kiełbasy została wyposażona w dodatkowe akcesoria, w tym komplet końcówek pozwalający na produkcję wyrobów o różnej średnicy (w tym m.in. kabanosów).
Wybierz odpowiednią nadziewarkę w Gastro Masters!
Kierując się powyższymi wskazówkami, z pewnością dużo łatwiej będzie wybrać odpowiednią nadziewarkę do kiełbas. Warto przy tym zwrócić uwagę na produkty sprawdzonych marek, gwarantujących najwyższą jakość proponowanych urządzeń. Jeśli chcesz znaleźć profesjonalny sprzęt do domu i dla przedsiębiorstw – zajrzyj do katalogu sklepu Gastro Masters, gdzie mamy szeroki wybór nie tylko szpryc, ale i mieszarek do farszu oraz innych maszynek dla gastronomii.