Jak wybrać kostkarkę do lodu?

18-08-2021

Zastanawiasz się, jaką kostkarkę wybrać, by cieszyć się wydajnością i nie przepłacać? A może nie wiesz, czy taka maszyna jest Ci faktycznie potrzebna? Ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, jak działają kostkarki, w jakich sytuacjach sprawdzają się najlepiej i na co zwracać uwagę, chcąc kupić odpowiedni model. Sprawdź nasz poradnik!

Jak działa kostkarka do lodu?

Dostępne na rynku gastronomiczne kostkarki to specjalne sprzęty, przystosowane do produkcji lodu w kostkach. „Sercem” każdego takiego urządzenia jest wydajny układ chłodzący, który w odpowiednio krótkim czasie zamraża znajdującą się w zbiorniku wodę, przerabiając ją na prostopadłościany lub bryłki o innym kształcie. Gotowy produkt umieszczany jest w drugim zbiorniku, a stamtąd może trafić prosto do drinków, zimnych napojów, mrożonej kawy lub wielu innych produktów serwowanych w klubie czy restauracji. 

Kiedy warto kupić maszynę do produkcji kostek?

O ile w warunkach domowych kostkarka może okazać się zbędnym wydatkiem, o tyle w przypadku prowadzenia dowolnego lokalu gastronomicznego stanowi jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni lub baru. Trudno wyobrazić sobie restaurację, pub czy hotelowy bar, w którym klienci oczekują kilkadziesiąt minut na lód z tradycyjnej zamrażarki. Dlatego, jeśli prowadzisz działalność w branży gastro, pytanie powinno brzmieć nie „czy”, ale jaką kostkarkę do lodu kupić.

Najlepsza kostkarka do lodu? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy zakupie!

Doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że tego rodzaju urządzeń nie kupuje się codziennie, a szeroka gama ważnych parametrów może utrudniać wybór. Sytuacji nie ułatwiają producenci, którzy dostarczają na rynek coraz to nowsze modele wytwornic lodu w kostkach. Właśnie dlatego w jednym miejscu zebraliśmy wszystkie niezbędne kwestie, które musisz uwzględnić, chcąc kupić najlepszą kostkarkę.

Moc i wydajność wytwornicy kostek

Profesjonalne kostkarki do lodu używane w lokalach gastronomicznych charakteryzuje wyższa moc niż sprzęty do użytku domowego czy biura. Podczas gdy w tym drugim przypadku w zupełności wystarczy ok. 150 W, moc znamionowa maszyn przemysłowych powinna wynosić minimum 0,3-0,4 kW.

Moc sprzętu bezpośrednio przekłada się m.in. na jego wydajność, rozumianą jako maksymalną ilość produktu możliwą do wyprodukowania w czasie 24 godzin. Najlepsze kostkarki są w stanie wytwarzać nawet ponad 45 kg kostek na dobę, choć potrzeby mniejszych lokali w zupełności powinna zaspokoić maszyna o wydajności w granicach ok. 25 kg/24 h.

Pojemność zbiorników na wodę i lód

To, w jak duży zasobnik będzie wyposażona maszyna, decyduje o częstotliwości dolewania do niej wody. Do profesjonalnych zastosowań warto wybrać sprzęt z kilkulitrowym zbiornikiem. Jeśli chodzi o pojemnik na lód, na rynku dostępne są urządzenia mogące pomieścić od kilku do kilkunastu kilogramów kostek. Alternatywę stanowią zewnętrzne zasobniki, idealne do przechowywania większych zapasów wyprodukowanych kostek w odpowiednio niskiej temperaturze.

Regulacja rozmiaru kostek

Niektóre urządzenia produkują kostki wyłącznie o jednym rozmiarze i kształcie, jednak w sprzedaży dostępne są także kostkarki z opcją regulowania tych parametrów. W efekcie, oprócz standardowych prostopadłościanów, możesz uzyskać bryłki z efektownie ściętymi rogami, okrągłe kostki lub lodowe płatki.

Wskaźniki i sygnalizacja

Zapełnienie zasobnika maszyna powinna sygnalizować odpowiednim alarmem, podobnie jak zbyt niski poziom cieczy w zbiorniku na wodę. Dzięki temu zyskujesz pewność bezpiecznego i zgodnego z zaleceniami producenta użytkowania sprzętu. Kostkarki do lodu nigdy nie należy używać, jeśli wody w zbiorniku jest zbyt mało.

Łatwość obsługi i czyszczenia

Zastanawiając się, jaka kostkarka do lodu będzie najlepsza, zwróć uwagę również na sposób jej konserwacji i prostotę obsługi. Zdecydowana większość urządzeń wymaga jedynie zalania wodą oraz wciśnięcia odpowiedniego przycisku, by produkcja mogła się rozpocząć. Istotne jest również to, by sprzęt był wyposażony w system samoczyszczący. Wówczas konserwacji urządzenia będzie można dokonywać znacznie rzadziej.

Rozmiar kostkarki 

Niestety wspólną właściwością wszystkich profesjonalnych maszyn do produkcji lodu w kostkach jest ich dość spory gabaryt. Wydajne sprzęty o odpowiedniej mocy zwykłe ważą kilkadziesiąt kilogramów, a ich wymiary zależą m.in. od pojemności zbiorników na wodę oraz wydajności liczonej w kilogramach.

System chłodzenia

Producenci oferują urządzenia chłodzone wodą oraz powietrzem. Opinie co do tego, która kostkarka do lodu jest lepsza, są podzielone, a wydajność układu chłodzenia w dużej mierze zależy od rodzaju zastosowanych komponentów.

Design urządzenia

Wygląd sprzętu to oczywiście kwestia mocno indywidualna – najlepsza kostkarka do lodu nie musi być najpiękniejsza. Jednak niewątpliwie, jeśli zamierzasz eksponować urządzenie, np. na barze lub w otwartej części lokalu, warto zadbać o to, by jego estetyka nawiązywała do pozostałych elementów wyposażenia sali. Na szczęście oferta producentów jest pod tym względem naprawdę bogata.

Kostkarka + kruszarka: czy to się opłaca?

Wyposażenie niektórych modeli może obejmować również funkcję kruszenia zamrożonych brył na drobne kawałki. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy taka opcja na pewno będzie Ci potrzebna. Jeśli nie, to oczywiście nie musisz przepłacać.

Szukasz profesjonalnej kostkarki do lodu? Odwiedź sklep Goga Gastro!

Wiesz już, czym jest kostkarka i na co zwracać uwagę przy wyborze najlepszej dla swoich potrzeb maszyny. Zastanawiasz się, gdzie kupić wysokiej jakości urządzenie w przystępnej cenie? Koniecznie sprawdź ofertę naszego sklepu internetowego Goga Gastro! Proponujemy bogaty asortyment obejmujący kilkadziesiąt modeli sprzętów od topowych producentów, takich jak Brema, Hendi, Resto Quality, RM Gastro oraz wielu innych. Porównaj produkty i zamów wytwornicę do lodu w kostkach już dziś. Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z nami i spytaj o szczegóły. Eksperci zawsze służą pomocą i fachowym doradztwem!



ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego ocena wyposaenia gastronomicznego
Ocena: 4.32
Na podstawie: 34 ocen