Jak otworzyć food trucka?

18-11-2019

Stany Zjednoczone to kraj uniwersalnych pomysłów. To właśnie tam zaadaptowano steki hamburskie, przekształcając je w popularne obecnie hamburgery. Zarówno one, jak i hot-dogi do dziś cieszą się powodzeniem, jako szybkie i sycące potrawy, które można zjeść nawet na ulicy. Jednym z amerykańskich wynalazków są też food tracki, które od kilkunastu lat pojawiają się też na polskich ulicach, stanowiąc ciekawy pomysł na interes na kółkach. Co warto o nim wiedzieć przed rozpoczęciem działalności?

Biznesplan biznesu food truckowego

Pierwszym i najważniejszym krokiem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek działalności jest przygotowanie solidnego biznes planu. Pozwala on nie tylko ocenić możliwości, jakie stwarza firma o konkretnym profilu, ale też przygotować się do zaspokojenia określonych potrzeb finansowych i przyszłego rozwoju.

Na standardowy biznes plan składają się elementy takie jak forma prawna, którą w przypadku food tracków może być jednoosobowa działalność gospodarcza lub spółka, a także wykaz posiadanych zasobów – np. samochód gastronomiczny czy wyposażenie food trucka). Należy też uwzględnić opis usługi jaką świadczy samochód z jedzeniem, zatrudnianych pracowników, rynek i konkurencję, marketing i sprzedaż oraz analizę finansową. Biznesplan, który stanowi podstawę rejestracji firmy oraz wpisania jej do ewidencji CEiDG należy też uzupełnić załącznikami, które potwierdzają informacje zawarte w dokumencie.

Mogą to być uzyskane zezwolenia, podpisane umowy na dostawę produktów, dokumenty finansowe (np. kredyt bankowy), a także wyniki ankiet i badania rynku. Sporządzenie biznesplanu pozwala lepiej zrozumieć opłacalność przedsięwzięcia oraz określić środki niezbędne do jego realizacji. Warunkują je między innymi składające się na biznes food track cena samochodu, wyposażenia, koszty zakupu produktów i naczyń jednorazowych, stałe opłaty za energię, wynagrodzenia pracowników, podatki, opłaty postojowe itp.

 

wyposażenie do foodtrucka

Photo by el alce web on Unsplash

Przykładowe pomysły na food trucka

Zanim zdecydujesz się na prowadzenie działalności, która polega na obwoźnej sprzedaży jedzenia, musisz zastanowić się, jaki rodzaj menu chcesz serwować klientom. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, gdyż powinna uwzględniać zarówno popyt, jak i możliwości kulinarne, techniczne i finansowe przyszłego przedsiębiorcy.

Przykładowo wyposażenie food tracka do produkcji i sprzedaży gofrów ogranicza się jedynie do profesjonalnej gofrownicy oraz pojemników na ciasto i dodatki. Nie jest konieczne kosztowne szkolenie gastronomiczne, gdyż do wypiekania słodkich przekąsek wystarczy jedynie nieco praktyki i podstawowa wiedza.

O wiele bardziej skomplikowane jest oferowanie klientom pizzy, potraw z woka lub innych dań wieloskładnikowych w różnych wariantach. O ile gofry piecze się zawsze tak samo, o tyle przygotowanie smażonego ryżu, drobiu, wieprzowiny czy innych dań z kuchni azjatyckiej wymaga umiejętności kulinarnych i sprzętu. Food truck biznes w takiej formie wymaga zainwestowania sporej kwoty pieniędzy i stwarza znacznie większe ryzyko zadłużenia. Wybór profilu kulinarnego wymaga też rozeznania, co sprzedaje się najlepiej i jakich potraw poszukują klienci w danej okolicy.

Przede wszystkim warto wyeliminować to, co oferują już istniejące punkty gastronomiczne. Ciekawym sposobem na badanie rynku jest wizyta na dowolnej imprezie z food trackami i sprawdzenie, do których ustawiają się najdłuższe kolejki. Wśród wielu pomysłów na samochód z jedzeniem są:

  • dania z rusztu i rożna – kiełbaski, burgery, kurczaki,
  • dania z kuchni meksykańskiej –  wrapy, quesadilla, burrito,
  • dania mączne – naleśniki, pierogi, podpłomyki, langosze,
  • dania z ziemniaków – placki, frytki, ziemniaki faszerowane,
  • dania z kuchni azjatyckiej,
  • dania z kuchni włoskiej – porchetta, pizza, lasagne, makarony,
  • zapiekanki, hot-dogi, bagietki z farszem,
  • kapsalony, sałatki,
  • napoje – np. na bazie kawy, herbaty, yerba-mate, mleka, koktajle itp.,
  • dania słodkie – gofry, donaty, churros, lody, owoce w czekoladzie itp.

Wymagania sanitarne

Chociaż samochód z jedzeniem nie podlega tym samym przepisom, co stacjonarne punkty gastronomiczne, sprzedaż żywności zawsze wiąże się z koniecznością uzyskania akceptacji sanepidu. Zanim złożysz stosowny wniosek zapoznaj się z rozporządzeniem unijnym na temat zbiorowego żywienia. Wśród wymogów, jakie musi spełnić food track są między innymi stworzenie warunków umożliwiających:

  • utrzymanie czystości i ewentualnej dezynfekcji elementów wyposażenia,
  • uniknięcie zanieczyszczenia przez zwierzęta i owady,
  • utrzymanie higieny przez pracowników,
  • dostęp do wody pitnej,
  • dostarczenie czystej wody z zewnątrz (lub zbiornik),
  • odprowadzenie ścieków,
  • stosowanie procedur mycia produktów spożywczych (np. mięsa),
  • przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach termicznych.

Jeśli zatrudniasz pracowników, konieczne jest też zadbanie o ich aktualne badania wpisane do książeczki sanepidu. W przypadku sprzedaży obwoźnej w samochodach food track sanepid zazwyczaj nie wyrazi zgody na przygotowanie potraw od podstaw na miejscu. Dlatego jest niezbędne zapewnienie sobie dostaw półproduktów lub dysponowanie lokalem, w którym potrawy są przygotowywane we własnym zakresie (np. mielenie i doprawianie mięsa czy tarcie sera).

Niezbędne wyposażenie gastronomiczne

Serwowanie potraw na ulicy wprost z ciężarówki wymaga ich ostatecznego przygotowania oraz podania w odpowiedniej formie. Do tego celu jest niezbędne wyposażenie food tracka w odpowiedni sprzęt gastronomiczny oraz akcesoria. Urządzenia, jakich wymaga samochód z jedzeniem są uzależnione od profilu produkcji. W ofercie hurtowni Gastro Masters, która specjalizuje się w zaopatrzeniu gastronomii, można znaleźć wiele takich urządzeń. 

W sprzedaży obwoźnej sprawdzają się naleśnikarki, frytkownice, opiekacz do bułek, płyta grillowa, rożen i bemary. Do przygotowywania i przechowywania żywności przydadzą się stół i szafa chłodnicza oraz zamrażarka, a także witryna ekspozycyjna. Nie można też zapomnieć o agregacie i okapie gastronomicznym. Jeśli profil food tracka obejmuje serwowanie pierogów lub makaronów, w jego wyposażeniu powinien się znaleźć piec nastawny do gotowania. Przydatna okaże się też kuchenka mikrofalowa.

Przydatne akcesoria

Gastro Masters oferuje również szeroki wybór akcesoriów, bez których przygotowywanie posiłków w ciężarówce byłoby niemożliwe. Na taki wyposażenie składają się garnki, pojemniki gastronomiczne, sztućce i pojemniki z tworzyw sztucznych. Nie można też pominąć naczyń jednorazowych, kubków na napoje, serwetek i plastikowych sztućców wydawanych wraz z porcją jedzenia.

Fot. główna: Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash