Jak działa kostkarka do lodu?

14-05-2019

Kostki lodu to podstawa drinków, koktajli oraz musów owocowych. To doskonały sposób na schłodzenie napoju i uzyskanie orzeźwienia w upalne dni. W warunkach domowych, jeśli mamy wystarczającą ilość miejsca w zamrażarce możemy produkować lód w zwykłych foremkach. Jednak gdy potrzebujemy go trochę więcej, najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kostkarki do lodu. Jest to też obowiązkowe urządzenie w gastronomii. Świeżych kostek lodu nie może bowiem zabraknąć w szanującej się restauracji czy barze. 

Kostkarka do lodu

Do czego przydaje się kostkarka do lodu?

Oczywiście, jak sama nazwa wskazuje kostkarka do lodu to urządzenie, dzięki któremu możemy delektować się schłodzonymi napojami. Trudno wyobrazić sobie większość drinków alkoholowych bez lodu w kostce czy kruszonego. Lód nie tylko dodaje się bezpośrednio do napojów, lecz również wypełnia nim naczynia, np. wiaderka, w które wstawiamy zamknięte butelki, gotowe do schłodzenia, jak szampan, wódkę, piwo czy napoje gazowane, których nie chcemy rozcieńczać lodem.

Oczywiście lód ma o wiele więcej innych zastosowań w zależności od jego kształtu oraz wielkości. Inne kostki lodowe podamy do drinków, inne wrzucimy do wiaderek chłodzących butelki, a jeszcze inny lód, tzw. płatkowy posłuży nam do ekspozycji potraw i produktów, które muszą być utrzymywane w niskiej temperaturze, jak np. świeże ryby. 

Kostkarka lodu

Czy tylko do gastronomii? 

Profesjonalne kostkarki do lodu, które produkują nawet 200 kg lodu w 24 godziny, to jak najbardziej urządzenie do gastronomii, szczególnie dla kuchni hotelowych, domów weselnych, restauracji, dyskotek. Jednak lód możemy produkować również w warunkach domowych, w urządzeniach mniejszych i oczywiście tańszych. Chociaż dużą popularność zdobywają lodówki z wbudowanymi kostkarkami, nie mają one często odpowiedniej wydajności i może się okazać, że lodu w czasie ważnej imprezy po prostu zabraknie. W pełni funkcjonalną kostkarkę do domowego użytku kupimy już w cenie do 1000 zł. Takie urządzenie wyprodukuje nam nawet 15 kg lodu w ciągu doby.

Z pewnością na jedno domowe przyjęcie jest to ilość wystarczająca. Jeśli mamy miejsce w kuchni taką maszynę do robienia lodu, możemy zakupić ją w formie do zabudowy. Na pewno będzie bardziej wydajna niż kostkarka w lodówce, w której zawsze przyda się więcej miejsca na inne produkty.

Mała kostkarka do domu może wymagać bezpośredniego podłączenia do wody, jak również może jedynie potrzebować jej uzupełniania ręcznego. Wszystko zależy od naszych potrzeb oraz możliwości kuchennych. Innym miejscem, gdzie maszyny do wytwarzania lodu są potrzebne są laboratoria, w których wykonuje się badania czy doświadczenia wymagające obecności lodu.

Zasada działania kostkarki

Wbrew pozorom działanie kostkarki jest dosyć proste. W zależności od ustawionego programu oraz rodzaju kostkarki lód może być produkowany do zapełnienia całego pojemnika lub tylko do określonej ilości, jaka jest nam potrzebna. Cały mechanizm polega na tym, że doprowadzona do specjalnych foremek woda zostaje poddana zmrożeniu przez dany czynnik chłodzący, wodę lub powietrze. 

Następnie foremki są podgrzewane w taki sposób, by mogły zostać z nich wypchnięte, np. przez łopatkę napędzaną silniczkiem. Wtedy kostki trafiają do specjalnego pojemnika, gdzie utrzymywana jest ich temperatura. Zwykle lód jest produkowany do czasu, aż drzwiczki, przez które przepychane są kostki mogą się zamknąć. Gdy będzie to niemożliwe, oznacza to, że pojemnik jest pełny i produkcja lodu zatrzymuje się do czasu usunięcia lodu i zrobienia miejsca na następny. Tak zwykle działają profesjonalne gastronomiczne maszyny do lodu. Z kolei domowe urządzenia można ustawiać na określoną ilość cykli, gdzie cykl to kilkanaście lub kilkadziesiąt kostek lodu. 

Jakie są rodzaje kostkarek?

Kostkarki do lodu to tylko jedne z urządzeń zaliczanych do wytwornic lodu. Wybierając kostkarkę do domu lub własnego biznesu warto wiedzieć, jaki lód będzie nam potrzebny. Sposób wytwarzania kostek ma bowiem wpływ na jego efekt końcowy. Na rynku dostępne są kostkarki, które wytwarzają kostki typu dice lub gourmet. Pierwszy rodzaj lodu to sześcienne kostki, które produkowane są z większą wydajnością w technologii pionowego parownika. To na nim lód zamarza, tworząc taflę. W zależności od rodzaju kostkarki, lód może mieć kilka opcji wagowych.

Lód typu gourmet powstaje w technologii poziomego parownika, który zbudowany jest z pojedynczych, odwróconych foremek. Ta technologia jest mniej wydajna, ponieważ kostki wypadają pojedynczo, jednak są wyraźnie bardziej przeźroczyste. Tutaj również kostkarki mogą produkować różne wagowo kostki lodu. Kostkarki możemy również podzielić według wydajności na dobę. W warunkach domowych wystarczy mała wydajność około 15 kg na dobę. Z kolei w gastronomii wydajność kostkarki powinna być dostosowana do zapotrzebowania lokalu. Wydajność profesjonalnych gastronomicznych kostkarek wynosi od 20 kg do 400 kg na dobę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kostkarki?

Profesjonalna kostkarka do lodu nie jest tanim zakupem, dlatego musi być on przemyślany. Warto obliczyć, jak dużo w szczycie sezonu nasz lokal potrzebuje lodu, by w momencie największego zapotrzebowania nie zostać bez tak istotnego dla gastronomii produktu. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na lód powinno odpowiadać 1/3 wydajności urządzenia.

Czyli, jeśli potrzebujemy w normalnym, w miarę spokojnym okresie działalności około 10 kg lodu na dobę, nasza kostkarka powinna móc wyprodukować przez 24 godziny około 30 kg lodu. Jeśli potrzebujemy 100 kg lodu, kostkarka powinna mieć wydajność 300kg itd. Innym kryterium jest podłączenie urządzenia do bieżącej wody oraz kanalizacji. Gdy jest taka możliwość, znacznie zaoszczędza to czas i obsługę kostkarki. Zwykle jednak  dotyczy to większych urządzeń, w większą wydajnością. 

Sprawdź też: kruszarki do lodu